latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:59 | Аутор: СРНА

У првој седмици новембра могућ почетак откупа стоке

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да би у првој седмици новембра требало да буду завршене све припреме и отпочне откуп живе стоке, односно бикова за извоз у Турску.
Месо (илустрација) -
Месо (илустрација)

Шаровић је рекао новинарима да је прије два мјесеца са Турском постигнут договор о извозу јунећег меса, али да турска страна касни са регулисањем свог статуса у БиХ.

- Турски увозник, који је добио овај посао од њихове дирекције за месо и млијеко, касни са регулисањем свог статуса у БиХ - од пријаве компаније до одабира клаонице - прецизирао је Шаровић.

Он је навео да је због тога у два наврата разговарао са њиховим званичницима у посљедњих мјесец дана.

- Њихово је увјеравање да је 1. новембар, тј. прва седмица новембра када ће да изврше све потребне припреме и да почну са откупом живе стоке, односно бикова за извоз у Турску. То је кључни предуслов - рекао је Шаровић, истичући да је врло важно да извоз у Турску почне што прије.

Шаровић је додао да се неки вишкови јунећег меса у БиХ смањују захваљујући извозу у Либан.

Министар спољне трговине и економских односа рекао је да нема неконтролисаног увоза меса у БиХ, те да је ријеч о процесу који је либеризован Цефтом.

- Он се само може у одређеним ситуацијама ограничити - због појаве одређених болести, и то ради Министарство, односно надлежна канцеларија - објаснио је Шаровић и као примјер навео актуелни случај са увозом свињског и пилећег меса из земаља које не испуњавају одређене услове.

Он је констатовао да постоји могућност увођења прелевмана када постоји велики поремећај на тржишту у БиХ, али да то морају покренути произвођачи, као и да се у том случају процес води са Европском комисијом.

Говорећи о иницијативи Србије, Албаније и Сјеверне Македоније за успостављање такозваног малог Шенгена, Шаровић је рекао да та иницијатива има смисла ако све земље Балкана буду укључене у њу.

Он је поновио да та иницијатива у суштини значи унапређење слободне економије у зони Цефте, односно афирмацију основних принципа ЕУ - а то су слободни проток људи, робе, капитала и услуга.

Шаровић је додао да би "мали Шенген" омогућио и слободан проток људи и радне снаге, као и признавање њихових квалификација.