latinica  ћирилица
24/10/2019 |  14:07 | Аутор: РТС

Воз из Кине стигао у Србију послије мјесец дана путовања (ФОТО/ВИДЕО)

Теретни воз кинеске компаније "China Railway Express", са више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге кроз Србију, стигао је на жељезничку станицу Нови Београд.
Стигао први воз из Кине (фото:Rade Prelić/Tanjug) -
Стигао први воз из Кине (фото:Rade Prelić/Tanjug)

Воз је у жељезничкој станици Нови Београд уз "дугу сирену" "пресјекао" црвену врпцу, чиме је означено званично успостављање прве жељезничке карго линије између двије земље.

На црвеној траци је, иначе, на српском и кинеском језику писало: "Први пут долази у Србију", а на возу је са стране исписано: "Кинеске жељезнице поздрављају српски народ".

Доласку воза присуствовао је предсједник Србије Александар Вучић, министарка грађевине Зорана Михајловић, замјеник министра трговине Народне Републике Кине Ћен Кеминг, амбасадорка Кине Чен Бо, градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Вучић и Ћен руковали су се са машиновођом и честитали му на успостављеној линији.

Вучић је истакао да ће се крајем 2021. године, уколико посао буде завршен у предвиђеном року, од Београда до Новог Сада возом путовати 30 минута.

- Зашто би послије тога било ко користио аутомобиле - рекао је Вучић.

Он је рекао да ће брза пруга до Суботице бити готова до краја 2022. године и да ће разговрати са премијером Мађарске Виктором Орабном како би и они убрзали радове са своје стране до Будимпеште.

Како је рекао, од Београда до Будимепште ће се стизати за само 2,40 сати, због чега ће до Беча моћи да се стигне за 4,5 сата, што је боље него да се путује авионом због времена који се потроши на аеродромима.

То ће бити перфектна веза са Европом, истакао је Вучић и примијетио да Србија више није успутна станица за кинеске возове, већ одредиште.

- Ово су важни дани за нас, јер готово 40 година да скоро да нико није користио возове у путнчиком и карго саобраћају. Мислим да ћемо успјети на велика врата да вратимо српске и европске жељезнице у нашу земљу - поручио је Вучић.

Вучић истиче да Србија не би успјела да све то уради без помоћи предсједника Кине Си Ђинпинга.

Онје замолио замјеника министра трговине Кине Ћен Кеминга да пренсе предсједнику Сију најискреније поздраве од њега и српског народа.

- Живјело челично пријатељство Србије и Кине - поручио је Вучић.

Стигао први воз из Кине (фото:Душан Комарчевић)

Ћен: Долазак воза доказ дуге историје пријатељства два народа

Замјеник министра трговине Кине Ћен Кеминг рекао је да Србија и Кина његују челично пријатељство и заједнички подносе све недаћ.

- Србија је прва земља у централној и источној Европи која је са Кином успоставила свестране стратешке односе партнерства - рекао је Ћен.

Према његовим ријечима, билатерална трговина се убрзано повећава, постигнути су резултати у свим областима а посебно у области инфраструктуре.

- Пруга Беогард-Будимпешта се реализује у оквиру Иницијативе Појас и пут. То је први пројекат у области жељезничког саобраћаја који реализује једна кинеска компанија у Европи. Веома је значајан за регионално инфраструктурно повезивање а такође је веома значајан пројекат који ће донијети добробит народу и који је узајамно користан - рекао је он.

Изразио је наду да ће током изградње српске дионице пруге ка Будимпешти предузећа двије стране имати добру комуникацију и осигурати да пројекат буде завршен у захтијеваном року и квалитету.

Мјесец дана пута

Воз је кренуо ка Србији прије тачно мјесец дана из кинеског града Ђинана у провинцији Шангдонг.

Превалио је око 10.500 километара, а траса воза је била: Кина-Монголија-Русија-Белорусија-Пољска-Мађарска-Србија.

У 28 вагона налази се опрема за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште.

Ријеч је о опреми за системе контактне мреже, као што су: трансформатори, каблови, интегрисани системи аутоматизације за трафо станице, системи даљинског управљања за контактну мрежу, системи за напајање струјом контактне мреже и друга опрема за брзу пругу.

Дио иницијативе Појас и пут

Из Кине је деведесетих година 20. вијека само спорадично тек по неки вагон, преко Турске, упућиван из Кине за Србију и то у саставу возова чија је крајња дестинација била у другим земљама централне Европе, као што су Мађарска, Пољска и Аустрија.

Жељезнички саобраћај један је од централних видова саобраћаја кинеске глобалне економске иницијативе Појас и пут, а брза жељезничка пруга од Београда до Будимпеште саставни је дио тог пројекта.

Фреквентност линије зависиће од интересовања компанија из Кине које раде на српском тржишту, као и компанија из Србије које сарађују са Кином, најавило је раније Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Отварање жељезничке карго линије између Кине и Србије ствара могућности и за све привреднике из Србије, али и региона, да могу своју робу да извозе на кинеско тржиште, као и да увозе потребну робу из Кине, јер је жељезнички транспорт много исплативији од ваздушног и поморског саобраћаја.

Иницијатива Појас и пут је покренута 2013. године и има за циљ да направи Нови пут свиле низом инфрастрктурних пројеката - изградњом саобраћајне и енергетске инфраструктуре за извоз робе, као и лука и индустријских паркова.