latinica  ћирилица
24/10/2019 |  14:45 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Савјет министара донио низ одлука мимо закона, Савјет РАК-а игнорише захтјев Владе Српске

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Дијана Обрадовић рекла је да је Савјет министара у процесу дигитализације усвојио низ докумената који нису у складу са Законом о комуникацијама, а да је потом Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ одбацио закључак Владе Српске у којем је тражено да они буду поништени.

На конференцији за новинаре послије сједнице Владе, Обрадовићева је изјавила да је Влада усвојила Информацију о јавном позиву за додјелу дозволе за кориштење радиофреквенцијског спектра за пружање услуге управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земљаској радиофузији БиХ мултиплекс Ц са приједлогом закључака.

Она је додала да је Министарство саобраћаја информисало Владу јер је приликом ранијег достављања информација и доношења докумената који се тичу дигитализације имало негативна мишљења која су одбачена.

- То се односи на усвајање Правила 90, доношење Одлуке о објављивању јавног позива, Политику сектора електронских комуникација и Одлуку о измјени Одлуке о стратегији. Министарство саобраћаја и веза је на те документа дало негативно мишљење из разлога што они нису у складу са Законом о комуникацијама - нагласила је Обрадовићева.

Према њеним ријечима, Законом о комуникацијама јасно је прописано да Савјет министара може да доноси одлуке и правила само у складу са важећим законом.

- Закон о комуникацијама је усвојен прије 14-15 година и у њему нема ни слова које се тиче дигитализације. Ми као друштво морамо ићи у процес дигитализације, али тражимо да се прихватају ставови и мишљења Владе Српске када је ријеч о овим документима - истакла је Обрадовићева.

Она је нагласила и да је, када је у Савјету министара доношена одлука о дозволама за кориштење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система, донесен и закључак Савјета министара да се мишљења ентитета могу добити, али нису обавезујућа.

- То нам даје сигнале да мишљења можемо доставити, али да их у Савјету министара неће нико уважавати - рекла је Обрадовићева.

Она је додала да је Влада Српске, након што је одбијено нагативно мишљење Министарства саобраћаја када је ријеч о Правилу 90, донијела закључке и затражила од РАК-а и Савјета РАК-а да буду поништени то правило и одлука из које је произашао јавни позив.

- Савјет РАК-а је одговорио да не постоји оправдана основа имајући у виду пробијање свих рокова предвиђених Стратегијом и преузетим међународним обавезама. Процес дигитализације требало је да буде окончан 2015. године и баш сада се на овој теми за које смо имали негативна мишљења истрајава на тим роковима. БиХ је преузела међународне обавезе, али их није испоштовала. Наш став је да заједничким радом можемо допринијети томе да буде откочен процес дигитализације - каже Обрадовићева.

Она је упитала зашто је проблем да било који орган на нивоу БиХ уважава ставове Владе Републике Српске јер заједничке институције доносе одлуке које су од општег друштвеног интереса и значаја и за Српску.

- Због тога не можемо да схватимо зашто су РАК и Савјет РАК-а, а поготово Савјет министара игнорисали мишљење Министарства саобраћаја и веза, односно Владе јер стојимо на располагању да о томе разговарамо и усаглашавамо - рекла је Обрадовићева.

Она је упитала и зашто се жури са мултиплексом Ц када је комерцијалним телевизијама на њихов захтјев дата могућност да уђу у мултиплекс А и мултиплекс Б.

- Баш на мултиплексу Ц се тражи поштовање рокова, иако их нисмо испоштовали већ четири године - нагласила је Обрадовићева.

Она је подсјетила да је и Стратегија о преласку са аналогног на дигитално емитовање раније усвојена такође без уважавања мишљења Министарства саобраћаја и веза.