latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:11 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Динамика реконструкције моста преко Дрине тече према плану

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић и предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић посјетили су данас Мост краља Александра Првог Карађорђевића који преко Дрине повезује ова два града и констатовали да се радови на реконструкцији моста обављају планираном динамиком.
Реконструкција моста краља Александра Првог Карађорђевића - Фото: СРНА
Реконструкција моста краља Александра Првог КарађорђевићаФото: СРНА

Средства за реконструкцију овог моста, чија је дужина 208, а ширина 7,2 метра, обезбиједила је Влада Србије у износу од 600.000 евра.

Стевановић је рекао новинарима да је од свих тренутних градилишта и неких из блиске прошлости, ово најважније градилиште и грађанима Зворника и Малог Зворника.

- Нисмо ни били свјесни колико је овај мост битан за пјешачки саобраћај из једног мјеста у друго, али тек по затварању видјели смо колике су потребе грађана за преласком са једне на другу обалу - рекао је Стевановић.

Подсјетивши да је било доста негодовања приликом затварања моста ради безбједности пјешака у вријеме извођења радова, Стевановић је истакао да мост заслужује стрпљење и пажњу да се сачека док се коловозни дио моста у потпуности припреми за прелазак грађана.

Он је подсјетио да ће, према тендеру, радови трајати 12 мјесеци, док је планирано да извођач радова за три мјесеца уради главне радове након којих би мост био отворен за пјешаке, а у преосталом периоду би се изводили радови који неће утицати на безбједност грађана који користе овај гранични прелаз.

Градоначелник Зворника захвалио је Влади Србије која је издвојила намјенска донаторска средства у износу од 600.000 евра за реконструкцију овог моста.

Јевтић је истакао да је мост жила куцавица за Зворник и Мали Зворник који преко Дрине спаја ова два града још од тридесетих година прошлог вијека, када га је краљ Југославије Александар Карађорђевић пустио у саобраћај.

Он је додао да се, тек кад су почели радови на реконструкцији, видјело да је мост у јако лошем стању и да би морао битри затворен ради безбједности.

Јевтић је рекао да су руководства Зворника и Малог Зворника покренула заједничку иницијативу да се, након завршених радова на мосту, отвори интегрисани гранични прелаз на дијелу моста у Србији, чиме грађани не би, као што су то до сада радили, показивали документе и на једној и на другој страни моста.

Он је захвалио Влади Србије, Влади Републике Српске и предсједнику Србије Александру Вучићу што су омогућили да ова грађевина, стара 90 година, буде реконструисана.

Директор зворничке фирме "Еникон градња" Мирослав Лазаревић рекао је да се радови, који су почели 27. августа, одвијају према плану и да ће, ако вријеме послужи, бити завршени у предвиђеном року.

Он је навео да су у току радови на скидању газећег слоја, пјескарењу и фарбању металне конструкције, те бетонирању доњег дијела моста на коме су завршени радови пјескарења и фарбања или замијењени дотрајали метални носачи.

- Са радовима смо на половини моста што се тиче пјескарења, фарбања или замјене од рђе нагрижених металних носача - рекао је Лазаревић и додао да је бетонирано и око 40 метара газећег слоја.

Мост преко Дрине између Зворника и Малог Зворника изграђен је средствима краља Александра Првог Карађорђевића и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Мост је завршен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар 12. јануара 1930. године. Тадашња општина Зворник одлучила је да се од тога дана мост назове по свом ктитору краљу Александру.

Према неким изворима, изградња моста коштала је око 13,5 милиона динара, када је однос динара Краљевине Југославије и енглеске фунте био један према један.

Жељезна конструкција моста тешка је 950 тона.