latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:35 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Буџет Српске ребалансом већи за 60 милиона КМ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је ребаланс Буџета у износу од три милијарде 316 милиона марака.

Већи је за 60 милиона у односу на раније усвојени буџет. Посланици су усвојили и више приједлога и нацрта закона, међу којима је и Нацрт закона о заштити менталног здравља о којем су расправљали на почетку данашњег засједања.

Уређење свих сегмената заштите менталног здравља - од права и обавеза сваког грађанина, до права и обавеза сваког љекара и здравствене установе главни је циљ новог законског рјешења који се нашао пред народним посланицима.

- Овим нацртом закона се подржава концепт деинституционализације, уводи се појам живота у заједници који ће допринијети социјалној инклузији и реинтегреацији у заједнцу лица са сметњама у менталном здрављу, већи степен личне самосталности тих лица, него што се могуће у издвојеној институционалној средини - рекао је Ален Шеранић министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Иако су се у расправи посланици најмање држали тачке дневног реда, конструктивне сугестије могле су се чути из оба блока. Опозиција је хвалила суштину закона, али је указала на техничке нелогичности нацрта. СДС-ова Соња Караџић Јовичевић предложила је додатну тачку.

- Мислим да треба узети у обзир ментална обољења када се нађу у комбинацији са трудноћом, поготово законом регулисане ситуације када се ради о прекиду трудноће након 10. недјеље - истакла је Караџић Јовичевић.

Милан Шврака из ПДП-а сматра да треба максимално заштити пацијенте који имају проблема са менталним здрављем у погледу стигматизације и сваког облика дискриминације у друштву.

 

Владајући блок похвалио је садржај закона и реформу заштите система заштите менталног здравља. СНСД-ова Милица Ловринић указала је на недостатак стручњака у појединим областима заштите. Из редова ДНС-а поздравили су растерећење љекара увођењем стручног тима који ће доносити одлуке.

- Дала бих сугестију да у цијелој Републици Српској имамо недовољан број специјалиста дјечије и адолесцентне психијатрије. Tо су значајне регије практично не покривене адекватним збрињавањем дјеце и адолесцената - навела је Ловринићева.

Мирко Совиљ из ДНС-а нагласио је да стручни тим има задатак да припреми и сачини индивидуални план опоравка пацијента и има обавезу ревидирања на сваких шест мјесеци.

У завршној ријечи ресорни министар прихватио је већину сугестија. Свјестан је, каже, да постоји проблем недостатка стручњака из области дјечије и адолесцентне психијатрије, због чега је прије мјесец дана покренут пројекат једногодишње едукације стручњака у центрима за ментално здравље.