latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:40 | Аутор: СРНА

И Козарац предао иницијативу за оснивање општине

Иницијативни одбор за оснивање општине Козарац саопштио је да је Скупштини града Приједора доставио иницијативу за оснивање општине Козарац у којој су представљене могућности ефикасног обављања послова из надлежности општине.
Козарац (фото: faktor.ba) -
Козарац (фото: faktor.ba)

Од Скупштине града Приједора иницијативни одбор тражи да у законском року размотри ову иницијативу и да достави мишљење Влади Републике Српске на даље поступање.

Уз иницијативу су достављени и елаборат о оправданости оснивања општине Козарац и потписи грађана.

Елаборат о оправданости територијалне промјене сачинила је група аутора, а у њему су наведени, између осталог, подаци о културно-историјском развоју подручја, условима, могућностима и оправданости оснивања општине Козарац, о друштвеним, економским, фискалним и управним потенцијалима, о инфраструктури, географској повезаности, просторном планирању и о друштвеном интересу.

Исту иницијативу 9. октобра ове године приједорској Скупштини града доставио је и иницијативни одбор за оснивање општине Омарска.

Према Закону о територијалној оганизацији Републике Српске, иницијатива за оснивање општине мора имати сагласност локалне скупштине.

Иницијативу за територијалну промјену може поднијети најмање 30 одсто бирача који имају пребивалиште на подручју за које се захтијева територијална промјена, орган локалне заједнице или Министарство управе и локалне самоуправе.

Од ступања на снагу Закона о територијалној организацији Републике Српске прије десет година, Станари су једина новооснована општина у Републици Српској.