latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:09 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Забринутост због преправљања закона о азилу у Грчкој

Агенција УН за избјеглице изразила је забринутост због приједлога грчких власти да се измјене закони који се односе на тражиоце азила, јер би то могло да ослаби заштиту избјеглица.
Грчка застава (илустрација) -
Грчка застава (илустрација)

Грчка је прихватила строжи приступ миграцији откако је у јулу на власт дошла конзервативна влада грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

Ова балканска земља се суочава са највећим приливом миграната још од 2015. године, када је у Европу ушло више од милион људи.

Грчке власти предлажу да се поједностави дуготрајни процес добијања азила, као и депортовање оних којима су одбијени захтјеви за азил.

Представник УНХЦР-а у Грчкој Филип Леклерк упозорио је да ће предложене промјене угрозити оне којима је потребна међународна заштита.

- Грчка има могућност да усвоји закон кроз искрене и конструктивне консултације како би обезбиједила поштене и ефикасне процедуре за добијања азила у земљи. То је циљ који ми овдје желимо да подржимо - рекао је Леклерк.

Атина је поручила да мора да појасни и усклади правила о управљању миграцијама и системом азила. Тренутна Влада Грчке критиковала је своје претходнике из љевичарске владе због лошег управљања овим питањем, што је за резултат имало одлазак неколико хиљада људи у пренасељене мигрантске кампове.

УНХЦР тврди да су у одређеним околонстима права лица на жалбу у вези са одбијањем захтјева за азил толико смањена да могу да угрозе права азиланата на ефикасну правну помоћ.

Више од 12.000 миграната стигло је у Грчку прошлог мјесеца.