latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:23 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Београд: На Сајму књига додијељене награде најбољима

На Међународном београдском сајму књига данас су додијељене награде најбољим издавачима и издањима. Издавач године је Лагуна, а међу лауреатима су и издавачи из Републике Српске.

Награду најбољи издавач из дијаспоре равноправно су подијелили издавачи Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд, за књигу "Љубомир Стојановић, Старе српске повеље и писма", Светигора за изабрана дјела митрополита Амфилохија и Велике српске кратке приче, Њу Авенија Буксa.

- Лијепо је то што је дошла баш данас кад је Србија једна велика отворена књига, а Београд највећа библиотека свијета - рекао је Никола Вуколић Задужбина Петар Кочић Бањалука -Београд.

Бројним промоцијама настављен је наступ Српске на сајму књига. Својим издањима представио се Републички завод за статистику.

- Ми смо тамо представили на 540 страница неких 370 табела, стотину графикона и мислим да смо на тај начин дали изузетно важан преглед свега онога што се дешава у Републици Српској - рекао је Јасмин Комић директор Републичког завода за статистику Српске.

Богату издавачку продукцију представио је и Андрићев институт. У сали "Иво Андрић", у посебном програму, редитељ Емир Кустурица говорио је о односу књижевности и филма.

- Утолико сам ја срећан што је највећим дијелом овај човјек – Иво Андрић и његово дјело утицало на формирање и форматирање јунака, формирање заплета и свега онога што чини цјеловитост филмског дјела - рекао је Кустурица.

На штанду Републике Српске вечерас се одржава традиционално вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и расијања.