latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:24 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Хаос на Скупштини АМУС-а БиХ; Незадовољним члановима забрањен улаз на сједницу

Након седам неуспјешних и осма сједница Скупштине Асоцијације композитора - музичких стваралаца јуче је прошла у правом хаосу. Иако у АМУС-у кажу да су легално усвојени потребни документи и изабрано ново руководство како им не би била одузета дозвола за рад, бројно чланство тврди другачије. За око 80 чланова који су покушали да проговоре о нелегалним радњама, физички је било онемогућено присуство на Скупштини АМУС-а.

Око 80 незадовољних чланова АМУС-а умјесто на сједници Скупштине јуче je осталo испред врата. Нису могли да се врате у салу, након што су напуштањем сједнице бојкотовали пресједавање Дине Мерлина, који је још у мају 2018. дао неопозиву оставку на мјесто предсједника Скупштине АМУСА-а. Композитор Зоран Ђурић, којег је обезбјеђење и физички спријечило да уђе на сједницу, каже да иза свега стоји заташкавање проневјере новца.

- Дино Мерлин је са том екипом и садашњим руководством свео Асоцијацију на Удружење двије сарајевске улице и на људе који су његови климоглавци, људе које је он поткупио - рекао је Ђурић.

Интервенисала је и полиција која је утврдила да АМУС није пријавио одржавање скупштине. Незадовољни чланови кажу да њиховом правном заступнику није било дозвољено да присуствује, док су супротно Статуту дозволили присуство адвокатима АМУС- а.

- Нису дозволили да наш правни заступник уђе у дворану што је знак да се они нечега очигледно боје. Ту се ради о неколицини људи који су узурпирали АМУС и који спинују на све могуће начине и покушавају да се одрже на неким позицијама - истакао је Дино Шаран члан АМУС-а.

Проблем је настао, тврде, јер су покушали да сазнају како је АМУС потрошио више од 500 хиљада марака, због чега им је, између осталог, Институт за заштиту интелектуалног власништва привремено и одузео дозволу за рад.

Ђурица Штула члан АМУС-а каже био је један од ријетких који су остали на сједници и гласали против извјештаја.

- Интересантно је било гледати како као по диктату сви дижу руку "за". Ја сам гласао против јер сматрам да је финансијски извјештај нелегалан - додао је Штула.

АМУС демантује да је сједница Скупштине одржана нелегално. Усвојили су бројне документе, измјене и допуне Статута и изабрали ново руководство, све што је било потребно како им не би била трајно одузета дозвола за рад.

- Нису тачни наводи појединих особа да је на незаконит начин поступано на сједници Скупштине. Поједини чланови су самовољно напустили сједницу Скупштине. Али и без њиховог присуства постојао је кворум прописан Статутом Удружења, па се сједница Скупштине могла наставити - наведено је у саопштењу Асоцијације композитора-музичких стваралаца.

Члан Надзорног одбора АМУС-а Игор Вукојевић истакао је да увијек постоје људи који су задовољни и који су незадовољни.

- Оно што је битно да начин на који се ради је могућ за провјеру било које врсте и доступан је било ком аутору да се детаљно распита о тим неким стварима - навео је Вукојевић.

Институт за заштиту интелектуалног власништва није одговарао на наше позиве, иако поједини чланови кажу да су сазнали да је оспорио јучерашњу сједницу. Позивају институт и Министарство правде да истраже ко, како и гдје троши милионе марака који су у власништву свих композитора и музичких стваралаца у БиХ.