latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:28 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

У Републици Српској унапређивати безбједност саобраћаја

Република Српска, сваке године, у саобраћајним незгодама, осим губитка оног највреднијег, а то су људски животи, трпи и огромне трошкове у економском смислу. Од 2008. до 2018. године они су износили 1,7 милијарди марака, што представља више од половине овогодишњег буџета Републике Српске.

У Републици Српској су одлучно кренули у јачање институционалних капацитета безбједности саобраћаја. Самим тим што је број несрећа са смртним исходом смањене са 230 на 130 показало је да има смисла улагања за унапређење безбједности саобраћаја у Републици Српској.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да посљедице саобраћајних незгода коштају Српску више од два одсто њеног бруто домаћег производа.

- И по томе се види смисао оваквог рада и улагања у безбједност саобраћаја. Жао ми је што није пронађено довољно разлога да се одређени проценат од премије осигурања издваја за подизање безбједности у саобраћају. То је било добро почело и било би добро да је тим путем и настављено - каже Чубриловић.

У Бањалуци су, уз подршку најбољих страних стручњака, израчунали да су укупни друштвено економски трошкови саобраћајних незгода у Републици Српској око 170 милиона КМ, што нам говори да Република Српска сваке године у саобраћају претрпи елементарну непогоду великих размјера.

- Европска комисија је успоставила нови инструмент путем којег је обезбијеђен новац за финансирање активности које се тичу безбједности саобраћаја. Нешто слично томе би могло да буде успостављено у Републици Српској јер су вам потребна средства да бисте спасили животе. Постоје разни извори који могу бити искориштени за финансирање активности чији је циљ подизање безбједности саобраћаја - нагласио је Антонио Авензо, извршни директор Европског савјета за безбједност транспорта.

Данас је и наша медијска кућа РТРС и емисија у Фокусу добила захвалницу за допринос у безбедност саобраћаја.

- Захвалницу коју је добила наша медијска кућа и емисија у Фокусу показује да радимо како треба - истакла је Тања Миздрак, уредница емисије.

Међународна конференција "Безбједност саобраћаја у локалној заједници"одржала се, с циљем константног јачања и анимирања капацитета на локалном нивоу и стварања група стручњака који ће имати довољно ентузијазма, храбрости и воље да се боре с овим проблемом друштва у цјелини