latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:31 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Хоће ли доћи до привремене забране увоза јунећег меса у БиХ?

Домаћи сточари су у великом проблему. Од маја не могу да продају утовљену јунад. Грла су већ прерасла , губе на класи и сваки дан стварају нове трошкове.

Стао je извоз меса у Турску, а домаћи прерађивачи, умјесто домаће сировине, месо радије увозе из ЕУ. Ресорни министар Борис Пашалић, од надлежних БХ институција тражи привремене мјере забране увоза и бољу повезаност произвођача и прерађивача.

Ситуација је веома тешка, упозоравају фармери. Само у Семберији за продају је спремно близу 10 хиљада товних грла , а више од четири хиљаде одавно је прешло тежину од тоне. Пет мјесеци чекају обећани извоз у Турску.

- Крајем маја су требали отићи, још нису отишли. Немамо коме да их дамо. Хоће на црно, а ја не смијем без папира да их дам - рекао је Васо Дикић сточар из Амајлија.

Накупци користе ситуацију, купују само на црно , а снизили су и цијену на 3,60 КМ по килограму живе стоке, што не покрива ни основне трошкове производње. Фармери су већ одавно на губитку.

- Ја не знам шта једе овај народ у БиХ. Нас највише убија увоз, не извоз, зато што се увози све и свашта. Није нормално да уђу предњи дијелови говечета по шест евра кад су они тамо 12 евра - сматра Саво Бакајлић Удружење пољопривредника Семберије.

Боља повезаност фармера и месне индустрије, као и контрола увоза, знатно би поправили стање.

- Један од начина јесте да се уведу таксе, односно привремена забрана увоза, јунећег меса из других земаља у БиХ да би смо испотенцирали домаће производе и на тај начин ријешили то питање - рекао је Драган Кнежевић помоћник министра пољопривреде Српске.

Увођење прелевмана се може реализовати, али поступак треба да покрену произвођачи, каже министар спољне трговине БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић.

- Али тај процесс се води заједно са Европском комисијом. Има иницијативе да се иде у овом правцу у БиХ , али то је процес на зачетку и постоје правила која на крају резултирају одлуком Савјета министерс БиХ - истакао је Шаровић.

Ови проблеми нису од јуче, а вишак товне јунади на тржишту у Српској и БиХ оптерећује произвођаче. Ових дана 1.000 товних грла извезено је у Либан, али то су мале количине.