latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:39 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Додик: Палмерово свједочење није истинито

Свједочење специјалног представника САД за западни Балкан пред америчким Сенатом није истинито и наставак је праксе његових претходника да о БиХ извјештавају без идентификовања стварних проблема као и одговорних за те проблеме - рекао је за Срну српски члан Предсједништва Милорад Додик реагујући на Палмерову изјаву да је главна препрека за формирање Савјета министара и слање тзв. АНП.

Шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић за нашу ТВ каже да Палмер уопште није на линији званичне политике предсједника САД.

Без права на одбрану, Милорад Додик оптужен је пред америчким сенаторима да је главни кочничар напретка у БиХ. Ту „част“ указао му је специјални дипломатски емисар за регион Метју Палмер који је прихватио сарајевски наратив да је услов за формирање Савјета министара слање тзв АНП. И не чуди јер је само дан пред обраћање Сенату, разговарао са Денисом Звиздићем у Вашингону.

- Покушавамо извршити притисак да се формира Савјет министара БиХ и да се пошаље АНП. Главна препрека томе је Милорад Додик који блокира све што би довело до напретка - рекао је Палмер.

Да је само рекао истину због чега БиХ годину дана након избора нема власт, не вјерујем да би му ико у Сенату повјеровао да један човјек, један народ, једна Република може да буде препрека било чему, а најмање напретку. Напредак Републике Српске и БиХ у нашем је интересу, а не САД, Русије, Турске или било које друге велесиле - одговорио је Додик на Палмерове оптужбе.

- Метју Палмер пред Сенатом сигурно не би могао изговорити чувену реченицу, коју свједоци пред америчким правосуђем изговарају, а она каже - говорићу истину, само истину и ништа осим истине, а потом изговорити све што је изговорио. Палмерово свједочење није истинито, јер да јесте морао би да каже члановима Сената због чега САД или било ко други са стране притишћу да се формира власт, када је формирање власти након демократских избора уобичајена процедура у свакој држави - сматра Додик.

Палмерове поруке у Сенату показале су разлике у америчком и европском приступу БиХ. Званични Вашингтон упорно „гура“ БиХ ка НАТО-у, док Брисел поручује да формирање власти не треба ничим условљати, па ни слањем тзв АНП-а. Вријеме ће тек показати за чији интерес лобира Палмер - поручују званичници Српске.

- Ја сам изненађен и разочаран оним што је рекао Палмер. Јер нема ниједног аргумента да је то тачна. Савјет министара није формиран је постоји базни проблем између Бошњака и Хрвата. Друго питање о којем говори Палмер је тај АНП , какве то има везе са формирањем Сабвјета министара, да ли то САД администрација стоји иза политичких уцјена - истакао је Петар Ђокић предсједник Социјалистичке партије Републике Српске.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да је Додик таргетиран сам,и као алиби да се оскрнавила Република Српска.

- Није то да њега неко воли или не воли већ је процијењено да је његовим уклањањем или слабљењем лакши посао дестабилизације Републике Српске - сматра Стевандић.

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић уочава да је Палмер током званичног свједочења на умјерен начин говорио о БиХ ,без пријетњи, осуда и прозивања. Међутим, током расправе у Сенату на површину су испливала његова искривљена виђења стања на Балкану и фрустрације Србима, мада је српски зет.

- То директно иде у сукоб позицијама самог предсједника Трампа који говори да у будућност нема мјеста за глобализам већ за националне државе ,та порука очигледно није достигла до Палмера. Битно је да нагласимо да постоји сукоб између званичног става који је Он изнио у писаној и оно што је Он одговарао о личном виђењу ситуацији на Блакану. То што је он лично желио не значи да има подршку за такву агресивну политику - рекао је Кесић.

И српски члан Предсједништва примјећује да Палмер не слиједи политику свог предсједника да будућност припада сувереним и независним нацијама, које штите своје грађане, поштују сусједе и разлике, што сваку земљу чини посебном и јединственом, истичући да он не ради ништа више од овога што је рекао Доналд Трамп. Пропутовавши сва "жаришта" у региону и дијелећи „пацке“ локалним политичарима, посебно у Београду и Бањалуци, Палмер је већ оправдао медијску титулу "Холбрук 21. вијека".