latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:54 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Шпирић: Неопходно формирати власт

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић нагласио је да је, након више од годину дана од спроведених избора у БиХ, неопходно, без даљег одгађања и условљавања, формирати Савјет министара, Владу ФБиХ и кантоналне владе јер без тога БиХ неће моћи на најбољи начин одговорити обавезама које проистичу из Агенде УН 2030.

Подсјетивши на чињеницу да је БиХ једна од 190 чланица УН која се обавезала да ће имплементирати Агенду УН 2030 и њених 17 циљева одрживог развоја, Шпирић је нагласио да је БиХ посвећена овој обавези, која представља свеобухватан, глобални и одржив споразум за развој свих држава чланица УН, те изразио жаљење што у БиХ није урађено више на спровођењу ове агенде.

Обраћајући се учесницима Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, која је данас, у организацији Парламентарне скупштине Савјета Европе, почела у Стразбуру, Шпирића је рекао да се за БиХ Агенда УН 2030 једнако односи и на мир и на развој, због чега се у Интегрисаној анализи изазова у погледу одрживог развоја у БиХ полази од чињенице да је ријеч о постконфликтној земљи која има аспирације да постане чланица ЕУ.

С тим у вези, нагласио је Шпирић, дефинисани су кључни трендови развоја, шансе и препреке, те представљена четири правца одрживог развоја у БиХ - добра управа и управљање јавним сектором, паметан раст, инвестирање у нови друштвени уговор и људски капитал за 21. вијек.

Говорећи на Европској конференције у оквиру теме посвећене доприносу парламената у реализацији Агенде УН 2030 и њених циљева одрживог развоја, Шпирић је истакао да се процес приступања ЕУ и провођење ове агенде у БиХ доживљавају као комплементарни процеси који се узајамно јачају.

Он је нагласио да оба процеса подстичу институције и грађане да теже бољем друштву, у коме нико неће бити занемарен и у коме ће, у центру боље заједничке будућности бити људи, просперитет, планета, мир и партнерство.

Осим Шпирића, на Европској конференцији предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе учествује и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто.

У наставку ове конференције, на којој учествује 60 предсједника парламената и око 300 парламентараца из земаља чланица Савјета Европе, замјеници предсједавајућих оба дома парламента БиХ имаће и бројне билатералне сусрете са предсједницима парламената и највишим званичницима Савјета Европе.