latinica  ћирилица
24/10/2019 |  19:50 | Аутор: СРНА

"Велики парк": Убиства се помињу у специјалној информацији Управе војне безбједности

На суђењу у предмету "Велики парк" за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године, свједок Фикрет Муслимовић потврдио је да је Управа војне безбједности у мају 1993. године сачинила специјалну информацију у којој се спомињу и убиства у Великом парку у Сарајеву.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Свједочећи на позив Тужилаштва БиХ, Муслимовић је рекао да је као начелник Управе потписао информацију коју су сачинили аналитичари, те да је она прослијеђена тадашњем муслиманском лидеру Алији Изетбеговићу, начелнику Штаба Врховне команде, а могуће и Служби државне безбједности.

На питање да ли је поднесена кривична пријава, он је рекао да претпоставља "да се ишло на провјеру информација", како преноси Бирн.

- У Сарајеву је тада била катастрофално тешка ситуација и било је приоритетнијих проблема - навео је Муслимовић, напоменувши да су убиства била годину прије те информације и да је било актуелних проблема.

Он је рекао да у априлу 1992. године није имао информацију о убиствима осморице српских војника у Великом парку.

- Да сам знао 1992. године, нико ме не би спријечио да исто поднесем извјештај - рекао је Муслимовић.

Тужилац Весна Илић је рекла да се специјална информација од 29. маја 1993. године односи на "рашчишћавање са припадницима бивше Специјалне бригаде Јуке Празине" и да се на једној страници, између осталих, спомиње Нермин Узуновић као починилац незаконитих радњи, односно да је "стријељао шест четника код Дома полиције".

Напомињући да се за ове наводе у информацији позива на једног припадника Специјалне бригаде, Илићева је питала свједока због чега није наведено његово име.

Муслимовић је рекао да се не сјећа и да је вјероватно постојао разлог.

Говорећи о специјалној информацији, Џемал Вучковић, који је био аналитичар у Управи војне безбједност, навео је да је била пракса да у информацијама изостављају изворе, да је оперативац који је разговарао са извором знао о коме се ради, а да је за аналитику било битно да ли је поуздан или непоуздан.

- По правилу би требало да се напише да ли је извор поуздан или непоуздан. Ово је био деликатан случај и вјероватно зато није наведено - рекао је Вучковић.

У предмету "Велики парк", за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву оптужени су командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић, бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

Наставак суђења заказан је за 31. октобар.