latinica  ћирилица
24/10/2019 |  20:16 | Аутор: СРНА

Бањалука: Изложба о пола вијека од катастрофалног земљотреса (ФОТО)

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас у Бањалуци у Музеју Републике Српске изложбу под називом "50 година од земљотреса у Бањалуци /1969-2019/", аутора Миленка Ђорђевића.
Изложба - посљедице земљотреса - Фото: Facebook
Изложба - посљедице земљотресаФото: Facebook

Ђаковићева је истакла да је ова изложба изузетно значајна јер кроз фотографије и документацију подсјећа на размјере страдања и разарања.

- Није случајно да је изложба уприличена вечерас овдје у Музеју Српске који је смјештен у згради Дома радничке солидарности, саграђеној након земљотреса средствима помоћи страдалој Бањалуци - рекла је Ђаковићева.

Она је нагласила да Министарство просвјете и културе Српске изузетно цијени и подржава изложбе и активности оваквог карактера, јер опомињу и подсјећају на историјски неизбрисиве догађаје, као што је био земљотрес.

- Часовник на Тгу Крајине није уништен, али су његове казаљке од јачине удара заувијек заустављене и подсјећају на велико разарање и страдање, и на живот који је настављен још интезивније од тих времена - рекла је Ђаковићева.

Изложба говори о земљотресу који се догодио 1969. године, а састоји се од фотографија, докумената, новинских чланака који свједоче о тој катастрофи.

Бањалуку је 27. октобра 1969. године погодио разоран земљотрес јачине осам степени Меркалијеве скале у којем је 15 лица изгубило живот, више од 1.000 повријеђено, а нанесена је огромна материјалња штета.