latinica  ћирилица
24/10/2019 |  22:26 | Аутор: СРНА

Пенс: Пекинг угрожава права и слободе у Хонг Конгу

Потпредсједник САД Мајкл Пенс оптужио је Кину за угрожавање права и слобода у Хонг Конгу.

Он је током говора у Вашингтону критиковао америчку компанију "Најки" и америчку Националну кошаркашку асоцијацију /НБА/ због тога што су стале уз Кину када су се појавила неслагања у вези са слободом говора.

Пенс је пред нови круг трговинских преговора са Пекингом нагласио да САД не желе сукоб, нити раскид сарадње са Кином, која је главни економски супарник Америке.

Амерички потпредсједник говорио је и о контролисању протеста који се организују у Хонг Конгу већ више од четири мјесеца.

- Хонг Конг је живи примјер шта се може догодити када Кина прихвати слободу. Па опет, у Пекинг је у посљедњих неколико година појачао своје интервенције у Хонг Конгу и упустио се у поступке којима се сузбијају права и слободе који су загарантовани народу те покрајине кроз обавезујући међународни споразум - истакао је Пенс.

Пенс је рекао да су САД уз демонстранте у Хонг Конгу, уз милионе оних који су изашли на улице и учествовали у повремено насилним протестима.

- Уз вас смо, ви нас инспиришете. Позивамо вас да останете на путу ненасилних протеста - изјавио је Пенс.

Потпредсједник САД критиковао је Кину и због односа према муслиманским Ујгурима у кинеској покрајини Синкјанг.

Вашингтон је раније овог мјесеца увео рестрикције на визе званичницима кинеске владе и Комунистичке партије, за које вјерује да су одговорни за затварање и малтретирање мањинског муслиманског становништва у Синкјангу.