latinica  ћирилица
24/10/2019 |  23:07 | Аутор: Б92

Барселона одољела фуриозном почетку Звезде и остала непобједива

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Барселоне резултатом 73:65 у четвртом колу Евролиге.

Звезда је први пут изгубила од Барсе у Београду после два узастопна тријумфа.

Црвено-бијели су одиграли први меч после отказа Милана Томића, на чијем месту се нашао досадашњи асистент Андрија Гавриловић.

Екипа Светислава Пешића и послије четири кола и даље нема пораз, док је Звезда на учинку од једног тријумфа и три неуспјеха.

Гавриловићеви изабраници су одлично искористили проблем Барселоне која је у Београд дошла без иједног плејмејкера.

Црвено-бијели су притискали Барсу на преносу лопте и добро затварали унутрашњу линију, а то је резултирало предношћу од 9:4 на самом старту.

Симанић, који је добио шансу у првој петорци у првом мечу Андрије Гавриловића на клупи Звезде, погодио је два шута са дистанце.

Барса није успјела да уђе у ритам током прве дионице, па је постигла само 12 поена на крају тог дијела игре, насправм Звездиних 16.

Друга четвртина почела је топло-хладно по домаћина, али то није дуго трајало.

Гранитна одбрана црвено-бијелих дошла је до изражаја другим дијелом друге четвртине, играчи шампиона Србије бацали су се за апсолутно сваком лоптом, а убрзо је предност била двоцифрена.

Прве поене у сезони постигао је Кузмић за +10, а онда је Фаје погодио тројку за 33:20.

Ипак, до краја полувремена се ствари нису одвијале према очекивањима за Звезду. Доста изгубљених лопти, одлична рола расположеног Миротића, и Барса је на паузу отишла само са +3, иако је у једном тренутку врло лако могла до +16.

Друго полувријеме добро је почело за Звезду. Поново је одбрана била кључна, а Лоренцо Браун је соло-продорима донео свом тиму 42:35.

Тајм-аут затражио је Пешић, а од тог тренутка кренула је црна серија црвено-бијелих и преокрет Барселоне.

Гости су преко расположених Миротића и Дејвиса направили велику серију од 13:2 и уједно дошли до прве предности на утакмици тек у 26. минуту исте.

До краја четвртине није дошло до до промјене ритма, а Барса је изгледала све сигурније и сигурније па је на крају треће четвртине водила са осам поена разлике.

Звездина енергија била је трагична у четвртој четвртини, није помагала ни мртва атмосфера са трибинама, а игра није била ништа боља, па је шпански тим успео да оде на двоцифрену предност.

Тројком и закуцавањем резервисте Шмитса тим Светислава Пешића отишао је на +15.

До краја меча Звезда је успјела да смањи на једноцифрену предност, углавном захваљујући одбрани, али су проблеми били огромни у нападу. Лопта се ужасно кретала, Барселона је правовремено ротирала малтене без грешке, а црвено-бијели нису успијевали ни индивидуално да решавају ситуације.

Посљедња нада "изгорела" је када је Давидовац на -10 изборио неспортску Хигинса. Он је промашио бацање, Звезда је катастрофално организовала напад, а затим примила поене у контри за 58:69.