latinica  ћирилица
25/10/2019 |  13:36 | Аутор: СРНА

Подићи споменик Србима убијеним на Казанима

На локалитету Казани код Сарајева данас је положено цвијеће и одата почаст сарајевским цивилима, углавном Србима, који су убијени током рата на свиреп начин.
Казани - Фото: РТРС
КазаниФото: РТРС

Двадесет и четири године након рата ово мјесто нема обиљежја ни споменика, иако су средства за израду идејног рјешења била издвојена прије осам година.

Потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић рекао је да пет година заредом долази на Казане и понавља да се ту догодио злочин и да је важно направити споменик.

- Мој претходник Светозар Пударић издвојио је средства за израду идејног рјешења, али се од тада није догодило ништа. Градској управи Сарајева сваки дан говоримо колико је то важно. Злочини се не смију заборавити, без обзира ко их је починио и гдје се то десило - рекао је Дуновић.

Предсједник Српског грађанског вијећа Зоран Јовановић рекао је да ова организација у својим циљевима има посјете свим мјестима страдања, без обзира на националност жртава и напоменуо да сва мјеста треба да буду обиљежена и означена на достојанствен начин.

Он је нагласио да се на Казанима догодила страшна ствар и да треба подићи споменик жртвама српске националности које су одлучили да остану у Сарајеву и не иду нигдје.

Члан Градског вијећа Сарајево Самир Фазлић рекао је да је иницијатива за изградњу споменика покренута 2011. године, а поновљена 2015. и 2017. године, а напори су уродили плодом прошле године.

- Из буџета за 2020. годину издвојено је 200.000 КМ и надам се да ће програм бити усвојен до краја године како би сљедеће израдили идејни пројекат и кренули с радовима - навео је Фазлић.

Удружење за друштвена истраживања и комуникације и ове године је изразило незадовољство лицемјерном политиком власти у Кантону Сарајево, али и шире, с обзиром да је прошло више од 20 година, а да грађани Сарајева и даље нису довољно упознати о ратним злочинима на Казанима.

У том удружењу сматрају да ће се то промијенити "оног момента када жртве добију стални меморијал у главном граду БиХ".

- Казани су и даље дио политичких наратива, али стварне и истинске жеље за подизањем меморијала нема јер не постоји довољна политичка воља за изградњу таквог споменика у Сарајеву - указали су из овог удружења.

Из УДИК-а су апеловали да власти у Кантону Сарајево пређу са ријечи на дјела и коначно изграде споменик на који су се обавезали прије неколико година.

- За почетак нека власт покаже добру вољу и уклони спомен-плочу Мушану Топаловићу Цаци са Основне школе "Едхем Мулабдић" у Сарајеву, да би се стало у крај величању овог војника као хероја и да се почне третирати какав је и био -  ратни злочинац - сугеришу из УДИК-а.

Током 1992. и 1993. године на локалитету Казани надомак Сарајева довођени су и убијани сарајевски цивили, већином Срби. Тачан број жртава још није познат, а из јаме на Казанима након рата су извађени посмртни остаци 29 особа.

За злочине на Казанима, на казне од 10 мјесеци до 10 година затвора, до сада је осуђено 14 припадника такозване Армије БиХ.

Мушан Топаловић звани Цацо убијен је дан након хапшења у покушају бјекства, а сахрањен је непосредно уз гроб Алије Изетбеговића.

Тренутно је у току суђење Самиру Бејтићу, припаднику 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, које се од 2015. године води четврти пут пред Кантонални судом у Сарајеву. У ранијим поступцима Бејтић је био осуђен на 14,5 година затвора /2006/, а потом је два пута ослобођен оптужби /2008. и 2011/.

Врховни суд Федерације БиХ је сваки пут укидао пресуде Кантоналног суда и указивао на битне повреде одредби кривичног поступка.