latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:11 | Аутор: СРНА

Рунић: Срби се не би осјећали сигурно поред миграната

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да подржава став представника српских општина на подручју западне Крајине да се не дозволи премјештање миграната из Бихаћа у Медено Поље, код Босанског Петровца.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Она је, након састанка у Меденом Пољу српских представника у Федерацији БиХ /ФБиХ/, у изјави Срни подсјетила да је Кризни штаб општине Дрвар у јулу заузео једногласан став да не жели да ова локална заједница буде мигрантска рута, ни простор за мигранстки центар.

Рунићева је додала да су ту одлуку подржали представници владе Унско-санског кантона и о томе обавијестили власти ФБиХ.

- Ми нисмо против миграната, јер смо и сами били избјеглице. Ми смо против смјештаја људи који немају адекватно понашање - рекла је она.

Рунићева је навела да је, према информацијама којима располаже, ријеч о људима за које није познато ни из које државе долазе, често о људима лошег понашања и углавном о мушкој, млађој популацији.

- Контактирала сам становнике Дрвара, и према њиховим изјавама, не би се осјећали сигурно у својим домовима ако би мигранти населили ове просторе - додала је она.

Представници Срба повратника и Савеза српских удружења ФБиХ закључили су данас на састанку у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, да неће дозволити формирање мигрантског центра у овом српском повратничком селу.

Састанку, у организацији Савеза српских удружења ФБиХ, присуствовали су српски делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Дрвар Душица Рунић, Гламоч Небојша Радивојша и Босанско Грахово Милорад Глигић, те представници организатора.

Тема састанка била је одбрана Анекса седам Дејтонског мировног споразума, права на повратак и хармоничан живот српских повратника у ФБиХ, а у вези са најавама да мигрантски центар буде формиран у Меденом Пољу, које је окружено повратничким српским селима Суваја, Ревеник, Колунић, Врточе, Бјелајски Ваганац, саопштено је раније из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону затражила је у понедјељак, 21. октобра, хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у Медено Поље код Босанског Петровца.

Повезане вијести:

Срби против формирања мигрантског центра у Меденом Пољу

Насељавање миграната довело би до новог егзодуса Срба

Прошић: Насељавање миграната у Медено Поље - удар на Дејтон