latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:14 ⇒ 18:18 | Аутор: СРНА

Протест Срба испред Савјета министара, ако мигранти буду у Меденом Пољу

Српски представници западнокрајишких повратничих општина спремни су да направе кампове испред Савјета министара у Сарајеву уколико би дошло до измјештања миграната из Бихаћа у село Медено Поље, код Босанског Петровца, упозорио је српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета.

- Ако би до тога дошло, српски представници власти у овим општинама спремни су да позову становнике Дрвара, Гламоча, Босанског Петровца, Грахово да се у колонама упуте према Савјету министара у Сарајеву и да тамо направе своје кампове, па нека власти на нивоу БиХ виде како да ријеше кризу - рекао је Броћета након састанка у Меденом Пољу српских представника у ФБиХ.

Он је истакао да српски представници власти у овим општинама не смију дозволити да вјековна српска подручја постану предмет трговине ситних интереса.

- Разумијем сарајевску политику да их није брига за српско становништво у запанокрајишким општинама, али не могу да разумијем српске представнике у Савјету министара у техничком мандату да ово могу да дозволе - рекао је Броћета.

Он је поручио да представници српских повратничких општина у западној Крајини неће дозволити да се премијештају мигранти из Бихаћа у Медено Поље или у друге општине, гдје су Срби већинско становништво.

- Искористићемо сва легитимна права и нећемо дозволити да се то деси, јер би то значило да у будућности имамо сеобу нашег становништва према Републици Српској - каже Броћета.

Према његовим ријечима, евентуално насељавање миграната на подручје општина западне Крајине са српском већином значило би да поново треба да се праве колективни центри по Републици Српској, а ту голготу српски народ не жели поново да проживљава.

Представници Срба повратника и Савеза српских удружења у ФБиХ закључили су данас на састанку у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, да неће дозволити формирање мигрантског центра у овом српском повратничком селу.

Састанку, у организацији Савеза српских удружења ФБиХ, присуствовали су српски делегати у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Дрвар Душица Рунић, Гламоч Небојша Радивојша и Босанско Грахово Милорад Глигић, те представници организатора.

Тема састанка била је одбрана Анекса седам Дејтонског мировног споразума, права на повратак и хармоничан живот српских повратника у ФБиХ, а у вези са најавама да мигрантски центар буде формиран у Меденом Пољу, које је окружено повратничким српским селима Суваја, Ревеник, Колунић, Врточе, Бјелајски Ваганац, саопштено је раније из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону затражила је у понедјељак, 21. октобра, хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила да они буду смјештени у Медено Поље код Босанског Петровца.