latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:21 ⇒ 26/10/2019 | 08:53 | Аутор: РТРС

Додик у Азербејџану: Покрет несврстаних значајан за мир, безбједност и сарадњу (ФОТО/ВИДЕО)

Вриједности Покрета несврстаних опстале су свих ових година, посебно када је ријеч о напорима за мирно рјешавање спорова, међународној сарадњи, поштовању и развијању мултилатерализма, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, након првог дана Самита несврстаних у Aзербејџану.

На маргинама скупа, Додик је имао низ билатералних сусрета са предсједницима Венецуеле, Кубе, Ирана, потпредсједником Индије и шефовима дипломатија Србије, Египта и Турске.

Додик у Бакуу

Уочи Самита, српског члана Предсједништва у Конгресном центру у Бакуу дочекао је предсједник Азербејџана Илхам Алијев, који је нагласио да му је велика част што се Додик одазвао позиву за учешће на Самиту Покрета несврстаних, те да је његово присуство веома значајно. Постојање Покрета несврстаних од изузетне је важности за свјетски мир, безбједност и сарадњу, истакао је Додик за Срну, након пленарне сједнице Покрета несврстаних.

- Како у самом зачетку тако и данас, сврха овог покрета је да пружи међународни баланс и унесе смиреност и стабилност у билатералне односе, не само држава чланица и посматрача Покрета несврстаних, већ и у свјетској арени. Увјерен сам да је управо мултилатерализам данас важнији него икад раније с циљем превладавања конфронтација свих врста уз уважавање различитости - истакао је Додик.

Додик са потпредсједником Индије Венкејахом Најдуом (Фото: СРНА)

Додик је разговарао и с бројним шефовима држава и влада. Нагласио је да међудржавна неслагања треба да се рјешавају мирним путем, те да је његовањем вјерског, културног и националног идентитета уз прихватање различитости могуће обезбиједити суживот.

- Све земље региона већ су укључене у процес европских интеграција, па тако и БиХ која је опредијељена да кроз искрени дијалог јача мир, стабилност и поштовање људских права, потврђујући тиме ријешеност да одговори на изазове са којима се свака земља данас, регион, али и глобални свијет суочава - нагласио је српски члан бх. Предсједништва.

Додик - Чавушоглу - Дачић

Током пленарне сједнице, поручено је да је потребно обезбиједити веће јединство и солидарност између чланова организације. Венецуела је након три године, предсједавање Покретом несврстаних званично предала Азербејџану, који је уједно и домаћин 18. Самита покрета несврстаних.

- Осамдесет одсто нафте и гаса пада на земље Покрета несврстаних. Ту се налази трећина територија на Земљи и 50 одстио  свјетског становништва. Како неко онда може покушати да изврши притисак на нас у таквим околностима? Желимо да имамо мултиполарни свијет и ми ћемо се борити за то. То је темељ нашег покрета -  рекао је Николас Мадуро, предсједник Венецуеле.

Додик - Мадуро (Фото: СРНА)

- Покрет несврстаних служи промоцији људских вриједности и показује посвећеност суверенитету, независности и територијалном интегритету свих земаља. Ово је манифестација поштовања, повјерења, као и повјерења у нашу земљу - поручио је Илим Алијев, предсједник Азербејџана.

Покрет несврстаних је највећа политичка институција на свијету након Генералне скупштине Уједињених нација, и као таква, не смије допустити грубо кршење међународног права у свијету, поручили су учесници Самита.

Повезане вијести:

Додик: Покрет несврстаних од великог значаја за мир, безбједност и сарадњу

Додик се састао са предсједницима Венецуеле, Кубе, Ирана...

САМИТ НЕСВРСТАНИХ У БАКУУ; Алијев: Присуство Додика од великог значаја