latinica  ћирилица
25/10/2019 |  18:22 | Аутор: СРНА

Линта: Намјера - протјеривање српских повратника

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта апелује да Савјет министара у техничком мандату одбије нови покушај Владе Унског-санског кантона /УСК/ о изградњи прихватног центра за мигранте у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, наводећи да је циљ такве намјере протјеривање српских повратника и узурпација и отимање српске земље.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Не смије бити дозвољена реализација плана дела бошњачких политичара да мигранти у наредном периоду буду кориштени као средство притиска на Србе у општини Босански Петровац - поручује Линта и осуђује нови покушај Владе УСК-а да мигранти из Бихаћа буду премјештени у српско повратничко село Медено Поље.

Он даје пуну подршку општинској власти у Босанском Петровцу која је усвојила резолуцију о противљењу смјештаја миграната у Меденом Пољу, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

- Сасвим је разумљиво огорчење и незадовољство Срба на подручју Босанског Петровца, али и свих Срба који су родом и пореклом из те општине, а живе у Републици Српској, Србији и у трећим земљама. Не постоји никакав оправдан разлог да контејнери и друга опрема буду премештани са једне локације на другу. Осим тога, општина Босански Петровац нема никакве безбедносне, здравствене и друге предуслове да прихвати мигранте - наводи Линта.

Он наглашава да је једино разумно рјешење мигрантске кризе у БиХ то да буде обезбијеђен пристојан смјештај за мигранте на подручју Бихаћа.

Оперативна група за питање миграција у УСК затражила је у понедјељак, 21. октобра, хитно измјештање миграната из прихватног кампа Вучјак код Бихаћа и предложила њихово смјештање у Медено Поље код Босанског Петровца.