latinica  ћирилица
26/10/2019 |  16:43 ⇒ 18:26 | Аутор: klix.ba

Вапај миграната у Бихаћу: Нема хране и воде, чак немамо гдје спавати (ВИДЕО)

Пред Биру, привремени прихватни центар за мигранте у Бихаћу, и јутрос је стигла неколицина промрзлих, гладних и жедних миграната који траже помоћ, но није им дозвољен улазак унутра.
Бихаћ - мигранти - Фото: klix.ba
Бихаћ - мигрантиФото: klix.ba

Полицијски службеници МУП-а УСК су претходних дана мигранте из приватних смјештаја, као и оне које затекну на улицама Бихаћа, пребацивали у камп Вучјак. Услови боравка у овом кампу веома су тешки због чега они који познају ситуацију покушавају побјећи и срећу пронаћи у другим прихватним центрима. Неколицина њих успјела је доћи до привременог прихватног центра Бира, но улаз им није дозвољен.

Промрзли од зиме, без адекватне одјеће и обуће, мигранти спавају на земљи испред прихватног кампа. Без хране, воде и било каквих увјета за живот достојан човјека.

– Нема хране и воде, нема ничега, чак немамо гдје спавати. Веома нам је хладно, молим вас да нам помогнете – рекао је за Кликс мигрант из Авганистана којег су затекли испред Бире.

Иако је прије неколико дана објављен документ о раскиду уговора између Међународне организације за миграције (ИОМ) и Бире, привременог прихватног центра за мигранте у Бихаћу незванично се сазнаје да се у Биру довозе нови контејнери и тоалети из Загреба те да се остатак хала припрема на исти начин као прошле године. Радници кампа увјерени су да камп неће бити затворен, већ само проширен.