latinica  ћирилица
26/10/2019 |  20:10 ⇒ 27/10/2019 | 08:12 | Аутор: РТРС

Отворена изложба "Земљотрес у Бањалуци 1969, солидарност, обнова и изградња" (ФОТО)

Поводом обиљежавања педесет година од катастрофалног земљотреса, који је 1969. погодио Бањалуку, у Културном центру Бански двор отворена је изложба "Земљотрес у Бањалуци 1969, солидарност, обнова и изградња". Настала је као заједнички пројекат Архива Републике Српске, Музеја савремене умјетности Републике Српске и Удружења архивских радника Републике Српске.

Земљотрес интензитета 8,5 степени по Меркалију са епицентром недалеко од Бањалуке начинио је те 1969. године огромну материјалну штету, однио је 15 живота, а више од хиљаду људи повријеђено. Град је доживио велику трауму од које се опоравио захваљујући солидарности из свих дијелова Југославије и свијета. Изложба има два сегмента: историјско-архивски и умјетнички. Отворио ју је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Обиљежавамо 50 година од разорног земљотреса што је један од најтрагичнијих догађаја у историји нашег града. Посљедице земљотреса су биле катастрофалне, имали смо 15 погинулих, а више од 80.000 стамбених јединица је уништено и стотине објеката - рекао је Радојичић.

Историјско-архивски посјетиоцима нуди на увид бројне документе, фотографије, новинске чланке и видео материјал Филмских новости.

- Овај сегмент подијељен је на више поглавља и доноси разноврсне историјске материјале у виду фотографија, архитектонских нацрта, грађевинских пројеката, новинских насловница, разгледница, мапа и докумената - рекао је директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић.

Умјетнички сегмент изложбе обухвата одабрана дјела из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске, која су у Бањалуку приспјела у "Акцији солидарности ликовних умјетника Југославије и свијета".

Изложба ће бити отворена до 30. новембра.