latinica  ћирилица
27/10/2019 |  20:21 | Аутор: РТРС

На Београдском сајму књига успјешан наступ Српске

У Београду се вечерас завршава 64. Међународни сајам књига, најзначајнија смотра писане ријечи у овом дијелу Европе. Под слоганом „Писмо=глава“, сајам је окупио више од 500 директних домаћих и страних излагача. Веома успјешан наступ имала је и Република Српска.

Репрезентативни наступ Републике Српске био је у знаку обиљежавања 500. годишњице Горажданске штампарије. Организатори и издавачи истичу да је био веома успјешан, уз највећи број промоција до сада.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је успјешним наступ Републике Српске на овогодишњем 64. Међународном београдском сајму књига, на коме је представљено укупно 114 издања аутора и издавача из Српске.
 
Цицовић је рекао да су ове године имали највећи број промоција у досадашњих 11 наступа на овогодишњем Сајму.

- Имали смо 54 промоције, представили 43 издавача, 114 издања, тако да смо на најбољи начин ове године репрезентовали Републику Српску на овој изузетно значајној културној манифестацији - рекао је Цицовић новинарима на Београдском сајму.

Публика је и данас могла да сазна више о новим издањима. На штанду Медија центра „Одбрана“ представљена је нова књига Џевада Галијашевића „Земља безнађа – Босна и Бошњаци између јуче и сутра“. Књига говори о колективном идентитету Бошњака, хронологији развоја те заједнице и погрешним одлукама бошњачких политичких елита које су их гурале у ратове.

- Књига говори о проблемима које одсуство формулисања властитог историјског искуства и неразумијевања властитог националног интереса гура Бошњаке у дубоке конфронтације са Србима, са Хрватима, са окружењем и тиме изазива објективну политичку нестабилност и небезбједност у земљи - истакао је Галијашевић.

На сајму су представљене и књиге Гидеона Грајфа „Јасеновац, Аушвиц Балкана“, „Усташко коначно рјешење прије нацистичког“ и „Алојзије Степинац, усташки викар“. Посебно су важне у времену покушаја ревизије историје.

- Истина мора бити изложена и испричана свијету. Многе ствари су сакривене или нису довољно познате и један од мојих циљева је да откријем области или теме које су занемарене - рекао је Грајф.

Представници Египта, који је био земља-почасни гост, предали су отворену књигу представницима Румуније који ће ту титулу имати на сљедећем сајму. Велика посјећеност показала је да књига има будућност и у ери савремених технологија.