latinica  ћирилица
28/10/2019 |  09:49 | Аутор: СРНА

Јачање положаја сиријске војске на турској граници

Снаге које се боре на страни сиријског предсједника Башара ел Асада јачају своје положаје дуж границе са Турском на сјеверу Сирије, јавили су сиријски медији.

Сиријска новинска агенција Сана јавила је да сиријска војска ојачава присуство у подручју између градова Рас ел Ајн и Камишли.

Турска је 9. октобра започела офанзиву названу "Операција мирно прољеће", против курдских јединица у сјеверној Сирији, у којој су учествовале Оружане снаге Турске и Слободна сиријска војска, коју подржава Анкара.

Влада турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана саопштила је да је циљ операције да се погранично подручје очисти од курдских бораца, које Анкара сматра терористима, те успостави 30 километара дуга тампон-зона на сјеверу Сирије, гдје турске власти планирају да смјесте више од три милиона сиријских избјеглица које се налазе у Турској.

Сана је 13. октобра објавила да су сиријске власти послале војску на сјевер Сирије како би се суочиле са турским снагама, након постигнутог споразума са Курдима.

Сиријска војска је на границу стигла 17. октобра, након што је повратила контролу над градовима и насељима у којима живе Курди, укључујући Табку, Раку и Кобани, подсјетио је ТАСС.