latinica  ћирилица
29/10/2019 |  18:49 ⇒ 30/10/2019 | 10:07 | Аутор: РТРС

Додик пренио Хану да је за сарадњу на ЕУ путу, али не и за чланство у НАТО (ФОТО)

Чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић присуствовали су у Бриселу опроштајној вечери коју je за лидере западног Балкана приредила висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини. Претходно су разговарали са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Српски члан Предсједништва БиХ поновио је да о путу у Европску унију постоји консензус, али да о путу за НАТО нема потребе да се разговара.

- Постоји консензус око европских интеграција. Сигурно не постоји консензус око НАТО интеграција. Мислим да овдје у Европској комисији то и разумију, али остаје проблем партнера у Сарајеву који желе да условљавањем рјешавају питање функционисања власти - изјавио је Додик.

Фото: Твитер/Александар Вучић

Додик је за РТРС рекао да на састанку са европским комесаром за политику сусједства и преговоре о проширењу није било важних закључака нити обавезујућих ставки за БиХ.

Комшић и Џаферовић нагласили су да су за пут БиХ и у ЕУ и у НАТО, док је Додик истакао да је за сарадњу само на европском путу.

- Разговарали смо о ситуацији у ЕУ и у БиХ, међусобно се упознали и потврдили разлику у виђењима о самој БиХ од стране Предсједништва БиХ. Истакнута је потреба да се усмјеримо ка европским интеграцијама и да се питања не условљавају - нагласио је Додик за РТРС.

БиХ за ЕУ; Приоритет економски развој

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је на састанку са Ханом изражена захвалност за континуирану подршку и посвећеност Европске уније и њених институција европским интеграцијама БиХ, као и за напоре да у претходном мандату Европске комисије БиХ направи значајне резултате на путу ка ЕУ.

У саопштењу се наводи да је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и процесу формирања власти на свим нивоима у БиХ, али и о континуираној и снажној опредијељености БиХ за европске интеграције.

Додаје се да је тема сусрета била и регионална сарадња у контексту приступања земаља западног Балкана европским интеграцијама, те одлука о одлагању преговора за приступ Албаније и Сјеверне Македоније.

Истакнуто је да се потребно фокусирати на економски развој западног Балкана, јачање тржишта, јер је и економски утицајнији и развијенији регион пожељњији Европској унији.

Чланови Предсједништва БиХ пожељили су успјех Хахну на новој функцији и изразили наду да ће се европски пут БиХ и земаља региона наставити.