latinica  ћирилица
29/10/2019 |  19:14 ⇒ 30/10/2019 | 08:42 | Аутор: РТРС

Потврђена оптужница против начелника Теслића

Основни суд у Теслићу потврдио је оптужницу Окружног јавног тужилаштва Добој против начелника Теслића Милана Миличевића.

Тужилаштво га терети да је злоупотребом положаја оштетио општину за око 60.000 КМ.

Миличевић оптужбе негира и тврди да је све радио по закону.

Оптужница Миличевића терети за злоупотребе током реализације пројекта проширења водоводне мреже и прочишћавања вода у Теслићу.

На тендеру је изабрана најбоља понуда фирме из Приједора, али се она повукла из посла. У оптужници се наводи да је начелник Теслића све то знао али да није активирао већ је вратио банкарску гаранцију од 60.000 марака, чиме је умјесто у буџет општине тај новац отишао предузећу из Приједора.

- Никакав новац у принципу није ни постојао, банковна гаранција се враћа оном ко је понуђач јер Приједор путеви су одустали током процедуре јавне набавке. Дакле, нису ни изабрани за извођача, то је сад ствар судског процеса. Ја сам спреман да пружим материјалне доказе на суду - каже Миличевић.

Миличевић тврди да је радио по закону и правилницима Владе Републике Српске, који дефинишу поступање са банкарском гаранцијом када су у питању средства из ЕУ, као што је у овом случају.

Међутим, на неправилности је указао ревизорски извјештај из 2015, а политички противници све су пријавили тужилаштву.

- Све даље је у надлежности институција тако да ја одлуке суда и тужилаштва не бих коментарисао. Али ево, то је све било из ревизорског извјештаја гдје су ревизори уочили те неправилности - истакао је СНСД-ов Драган Богданић.

Због одустајања првог понуђача на тендеру Општина Теслић била је приморана да закључи уговор са другим најповољнијим понуђачем.

Та понуда, међутим, била је скупља за више од 570 хиљада марака.

- У овом тренутку је битно да је СО оштећена за тај износ. А коме је тај новац отишао? Дакле, они су требали, ако су одустали, да сносе одређене посљедице а посљедица је била да тих 60 хиљада иде СО Теслић, што се на крају није десило

Миличевић тврди да буџету општине Теслић није нанесена никаква штета, већ да је ријеч о политичком притиску пред предстојеће локалне изборе 

То ће, каже, доказати на суду јер је Основни суд у Теслићу потврдио оптужницу Тужилаштва у Добоју.