latinica  ћирилица
31/10/2019 |  10:27 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Изложбом Музеја Српске завршена манифестација у Бечу

Изложба Музеја Републике Српске "Нематеријално културно насљеђе из Републике Српске на Унеско листи нематеријалног културног насљеђа човјечанства" представљена је у Бечу, чиме је уједно затворена манифестација "Дани Србије и Српске у Аустрији".
Беч: Изложба Музеја Републиек Српске - Фото: СРНА
Беч: Изложба Музеја Републиек СрпскеФото: СРНА

Изложба документима и видео-записима представља два елемента из Републике Српске уписана на листу Унеска - "Змијањски вез" и "Обичај брања траве иве са Озрена", саопштено је из Представнишптва Републике Српске у Бечу.

Коаутори изложбе су музејски савјетник етнолог из Музеја Републике Српске Данијела Ђукановић и виши кустос етнолог из Музеја у Добоју Небојша Драгојловић.

Присутнима су се синоћ обратили шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић и директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

"Дане Србије и Српске у Аустрији" заједнички су организовали Амбасада Србије у Аустрији, Представништво Републике Српске у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу, а одржани су под покровитељством предсједника Српске Жељке Цвијановић, Владе Српске и Министарства спољних послова Србије.

Током октобра публици у Бечу су на различитим локацијама и различитим програмима представљени умјетници и институције културе из Србије и Републике Српске, као и привредни и туристички потенцијали Србије и Српске.

Манифестација је имала и хуманитарни карактер јер су прикупљана средства за подршку акцији "Деца су наша будућност" за Гимназију "Свети Сава" у Осојану на Косову и Метохији.

У оквиру ове манифестације у Бечу је 27. октобра требало да гостује Народно позориште Републике Српске са представом "Отац и син", аутора Небојше Ромчевића, у режији Николе Пејаковића, али је гостовање отказано због техничких разлога и биће реализовано у децембру, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.