latinica  ћирилица
31/10/2019 |  17:42 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Неусвајање ревидиране стратегије посебан проблем

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра да неусвајање ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина у Савјету министара представља посебан проблем у процесуирању ратних злочина у БиХ.
Милан Тегелтија -
Милан Тегелтија

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске Годишњи извјештај о раду ВСТС-а БиХ за 2018. годину, Тегелтија је рекао да би усвајање ревидиране стратегије значајно убрзало процесуирање предмета ратних злочина.

- Не постоји смислен и разуман разлог за неусвајање Ревидиране стратегије. Позивам Народну скупштину Републике Српске да својим закључком позове Савјет министара на њено хитно усвајање - истакао је Тегелтија.

Говорећи о процесуирању ратних злочина у којима су жртве српске националности, Тегелтија је истакао да су у периоду од 2004. до 2015. године у Тужилаштву БиХ подигнуте 53 оптужнице против 102 лица.

Он је навео да се ово односи на подручја Бановића, Бихаћа, Цазина, Босанског Петровца, Босанске Крупе, Брода, Чапљине, Дервенте, Горажда, Хаџића, Илиџе, Кладња, Кључа, Коњица, Котор Вароша, Купреса, Оџака, Орашја, Новог Града, Рогатице, Хан Пијеска, Санског Моста, Сарајева, Сребреника, Лопара, Травника, Трнова, Калиновника, Тузле, Високог и Власенице.

Тегелтија је навео да је у Тужилаштву БиХ у периоду од 2015. до 2018. године подигнута 41 оптужница против 126 лица у предметима у којима су жртве српске националности.

Он је рекао да се ВСТС од децембра 2016. године, односно од именовања новог предсједника Суда БиХ и именовања новог главног тужиоца БиХ, константно налази под политичким притиском, првенствено СДА која је ултимативно захтијевала да се на ове позиције именује кандидат из реда бошњачког народа.

- Константне су оптужбе СДА на рачун ВСТС за процесуирање бошњачких генерала до оптужбе за тенденцију уклањања Бошњака са руководећих функција у правосуђу БиХ - истакао је Тегелтија.

Он је рекао да су ВСТС и његови чланови налазе под сталним покушајем дискредитације путем политички контролисаних медија при чему се свакодневно "хиперпродукцијом квазиафера овај сазив ВСТС-а покушава приказати некомпетентним и неспособним за управљање системом".

- Циљ тих активности јесте стварање алибија за предузимање мјера које би довеле до уклањања овог сазива ВСТС-а и постављање новог сазива који би био подобан за успостављање политичке контроле над комплетним правосудним системом - упозорио је Тегелтија.

Он је рекао да су у 2018. години спроведене многе активности с циљем генералног побољшања рада судова и тужилаштава.

- Кључна је активност за ревизију Закона о ВСТС-у који је ВСТС упутио Министарству правде БиХ у сврху унапређења рада ВСТС-а и правосуђа у цјелини - додао је Тегелтија.

У образложењу извјештаја наводи се да је ВСТС БиХ остао досљедан својој мисији обезбјеђивања независног, непристраног и професионалног правосуђа у БиХ, које омогућава једнак приступ правди и једнакост свих грађана пред законом.