latinica  ћирилица
31/10/2019 |  18:41 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

Формирање врховног суда БиХ - чисто политичко питање

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра да је успостављање врховног суда БиХ чисто политичко питање.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Некада се то политичко питање покушава умотати у некаква стручна и професионална паковања и да се то наметне као стручно питање - рекао је Тегелтија у Народној скупштини Републике Српске у завршној ријечи током разматрања извјештаја о раду ВСТС БиХ за 2018. годину.

Он је напоменуо да је декларација СДА дефинисала ВСТС БиХ као једину институцију у БиХ која је проблематична.

- Они су у декларацији навели да је поблем са ВСТС то што оптужује бошњачке генерале и тенденција склањања Бошњака са руководних правосудних позиција и да је то разлог због којег треба извршити реформу ВСТС БиХ - рекао је Тегелтија.

Он је навео да је овај тренд кулминирао од избора главног тужиоца БиХ, али да се то дешава још од децембра 2016. године са избором предсједника Суда БиХ када је бивша предсједница Медџида Кресо отишла у пензију.

У образложењу извјештаја наводи се да је ВСТС БиХ остао досљедан својој мисији обезбјеђивања независног, непристрасног и професионалног правосуђа у БиХ које омогућава једнак приступ правди и једнакост свих грађана пред законом.

У Народној скупштини Републике Српске у току је кратка пауза, након чега ће услиједити гласање о апсолвираним тачкама дневног реда.