latinica  ћирилица
31/10/2019 |  19:42 ⇒ 01/11/2019 | 08:49 | Аутор: РТРС

Рамиз Салкић окупио рекордан број савјетника

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић основао је, вјероватно, најбројнији тим савјетника у региону. Требало би да га савјетују 44 особе. Правни стручњаци тврде да је Салкић прекршио устав, док српски посланици указују да је ријеч о политичкој провокацији, с обзиром на то да је у савјетничком тиму и професор познат по ниподаштавању српске нације.

Потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића требало би да савјетује тим од 44 члана у којем су, између осталих, некадашњи премијер Федерације БиХ Едхем Бичакчић, новинар Авдо Хусеиновић, Амор Машовић из Института за нестале и Џевад Јахић аутор рјечника у којем су Срби погрдно описани.

Да је Салкић овом одлуком прекршио Устав Републике Српске, тврди професор уставног права Синиша Каран. Подсјећа да је Српска унитарна с великим предсједничким овлашћењима и потпредсједницима који немају правно упориште за потезе попут Салкићевог.

- Република Српска Уставом је дефинисана као полупредсједнички систем. Потпредсједници могу да раде само оно што им повјери предсједник Републике. Колико знам, потпредсједник Рамиз Салкић није добио одобрење за ову активност, па је морамо посматрати, искључиво, као чин приватног лица - каже Каран.

Док посланици СДС-а за нашу медијску кућу, не желе да коментаришу овај случај, СНСД-ов Игор Жунић каже да новонастали 44-орочлани тим третира као Салкићеву приватну дружину. И летимичан поглед на њен састав, каже Жунић, указује да је ријеч о провокацији.

- Немам велику потребу да то коментаришем, али довољно је само то што је на прво мјесто тих сарадника ставио господина Џевада Јахића који је Србе назвао ђиканима - истиче Жунић.

Салкић није одговориo на наша питања о кршењу устава, запањујуће великој бројности тима и чињеници да већина његових чланова не живи у Српској. Претходно је за портал Српска инфо изјавио да ће чланови Савјета радити волонтерски и да им је задатак да, како каже, проносе глас о дискриминацији Бошњака.

- Они ће на сједнице долазити о свом трошку. То нису савјетници, него чланови Савјета који ће разматрати одређена питања када се за то укаже потреба. Почаствован сам што сам успио да окупим такав тим стручњака, који ће допринијети интернационализацији поблема Бошњака у Републици Српској - нагласио је Салкић.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић је и члан Предсједништва Странке демократске акције, у чијем је програму уписана и тежња ка укидању ентитета.