latinica  ћирилица
31/10/2019 |  19:47 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Због неформирања извршне власти, у БиХ неће бити пописа становништва 2021.

За разлику од уређених држава, у БиХ неће бити пописа становништва у свјетској пописној декади - 2021. године. Због неформирања извршне власти и нефункционисања законодавне, упитно је да ли ће га бити и 2023. - деценију од јединог послије рата спроведеног. Док се други увелико припремају за тај обиман посао, БиХ још није успјела да донесе ни Закон о попису.

Све демократски уређене државе “путем”, само БиХ странпутицом, што и није новост! Но, “дијаспора” може да одахне! Неће морати 2021. годишњи одмор да користи за фабриковање пописног плагијата. Вјероватно ни 2023, јер је потребан Закон, који би дефинисао вријеме пописа, буџет, методологију рада и термине за сваки дио процеса. Али закона нема! Потребан је и Савјет министара да у шаховској позицији, повуче почетни потез! Али ни Савјета нема, па је БиХ матирана и прије него је процес почео! А претходни је, због политичког надмудривања, трајао деценију и по! Овај пут надмудривање је почело и прије пописа!

Агенција за статистику БиХ, наглашава у саопштењу, у сарадњи с ентитетским заводима, почетком године сачинила је Информацију о припремама за попис у циклусу 2021. године у упутила је Савјету министара. У тој информацији дат је и приједлог закључка да се формирају радне групе за израду Закона о попису становништва.

Тек мјесецима касније “задатак” је из Савјета министара, враћен Агенцији, да она, заједно са ентитетским заводима, формира радне групе и припреми Нацрт закона. 

Нацрта закона, дакле, нема ни на видику. Када буде сачињен, пред њим ће бити дуготрајан парламентарни пут – од расправа пред комисијама које не постоје, до изгласавања у оба дома бх. парламента који не засједају. Саставни дио, још непостојећег акта, требало би да буде и методологија обраде пописних података, да би се избјегла мешетарења, током збрајања пописница 2013. године.

Пописни процес траје од три до пет година. У уређеним државама, наравно! Струка упозорава да усљед миграција, БиХ одавно нема исправне податке! Ако их је и имала након јединог послијератног пописа. Јер у тежњи сарајевских “статистичара” да буде БиХ буде већинска, бошњачка, међу сталне становнике смјештено је и 196.000 “препописаних”.

Због тога је Српска и објавила своје резултате пописа и утврдила да само на њеном тлу живи 58.000 особа мање, него што су то пребројали сарајевски статистичари. Они су у БиХ “прикупили” нешто више од 3,5 милиона становника.

Осим недостатка валидних података за различита социо-економска стратешка планирања, међу негативним посљедицама изостанка пописа 2021. године, струка издваја губитак компарације са земљама окружења и Унијом. Истовремено, због “препописаних”, ни “фризирани” подаци из 2013. године, се не користе. Нити ће бити валидна база за поређење резултата будућег пописа, кад год да се он деси.

Како год, једини послијератни попис коштао је око 45 милиона марака, а и даље су у оптицају пријератни подаци којима је “рок употребе” давно прошао. Тада је у БиХ живјело 4,3 милиона становника. Данас, процјене су - око 3,2 милиона. Док се у подијељеном друштву све “коцкице посложе”, можда негдје “изгубимо” још милион становника!