latinica  ћирилица
31/10/2019 |  20:00 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Најстарији историјски споменик у Бањалуци поново у центру пажње

Након мача у Врбасу, на локалитету бањалучке Тврђаве Кастел пронађена су три скелета, за која се претпоставља да припадају периоду средњег вијека. На терену су ангажовани и студенти одсјека за историју и археологију Универзитета Источно Сарајево и Универзитета у Бањалуци.

 јавности се још није стишала бура око “бањалучког Екскалибура”, средњовjековног мача који је извучен из Врбаса, а најновија арехолошка ископавања на Kастелу на локалитету "Двориште 2", у центар пажње враћају овај најстарији историјски споменик у граду.- Лоцирали смо за сада три скелета и приступили смо њиховом чишћењу. Касније ћемо их фотографисати и урадити исцртавање, а потом их склонити и дати на даљу антрополошку анализу - рекла је Ивана Панџић, кустос археолог Музеја Републике Српске.

На овом мјесту истраживања су спровођена '80-тих година и пронађени су темељи из касне антике и раног Средњег вијека. Ових дана истраживања су настављена и, по свему судећи, домаће археологе очекује буран период.

- Сматрамо да је ово налазиште било сакрално мјесто у којем је било неколико сахрана. На жалост, скелети баш нису најбоље олувани, с обзиром да је на цијелој локацији било разних грађевинских радова - каже Славиша Парић, професор на Катедри за историју и археологију Универзитета у Источном Сарајеву.

Истраживања на локалитету "Двориште 2" представљају резултат сарадње Музеја Републике Српске и Друштва Археолога Републике Српске, а пројекат је, у оквиру позива за суфинансирање пројеката из области културе, суфинансирао Град Бањалука.