latinica  ћирилица
01/11/2019 |  11:48 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Поражени џихадисти враћају се у БиХ

Упозорење руског предсједника Владимира Путина да се послије пораза у Сирији многи милитанти селе у друге регионе гдје желе да створе јаке базе, а једна од главних мета им је Балкан, "Изетбеговићево" Сарајево приписало је то злонамјерној интерпретацији прилика у вези са Сиријом, указао је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Напомињући да није прошло много од ове изјаве руског предсједника, Галијашевић је наверо да се питање свијести о колективном интересу Бошњака - о савезништву и непријатељству - заоштрава ових дана, посебно након вијести о повратку кући поражених џихадиста из БиХ.

- Док чаршија упадљиво шути, многа неодговорена питања лебде на јавној сцени Европске уније, САД и Русије - истиче Галијашевић у колумни за магазин "Печат".

Он је упитао да ли се у БиХ заиста враћа тек девет држављана БиХ, бораца терористичке организације "Исламска држава", или их је много више, о чему свједочи списак имена оних који депортацију чекају смештени у курдским камповима?

Сарајевски медији тврде да полицијске агенције БиХ са Тужилаштвом и Министарством безбједности обављају озбиљне припреме уочи депортације и доласка деветорице држављана БиХ, бораца "Исламске државе" у Сирији и Ираку.

Ријеч је, наводи Галијашевић, о Емиру Алишићу, Хамзи Лабидију, Јасмину Кесеровићу и Сенаду Касуповићу. Испоручен ће бити и Армин Абдулах Чурт, кога су у Сарајеву давно прогласили мртвим. Са њима су и Миралем Бербић из Зенице, Емир Маркота, Мухарем Дунић и Армин Џелко.

Он је рекао да је њихова депортација требало да остане у "строгој тајности", али су "злонамјерни медији" то открили. Да ли због ове исхитрености медија или турске офанзиве, тек долазак отписаних је најављен па одгођен, навео је Галијашевић, додавши да у ишчекивању "светих ратника", бројна питања захтјевају да буду гласно изговорена.

Најприје, упитао је он, ко је све отишао у Сирију, ко је то организовао и финансирао, те како је 360 фанатика могло, преко сарајевског, загребачког и бечког аеродрома, "непримјетно", без знања добро плаћене Обавјештајно-безбједносне агенције, одлазити и враћати се по нову заведену и врбовану дјецу у БиХ, те каква је улога западних обавјештајних служби и зашто нико не спријечава финансирање тероризма у БиХ?

- А јасно је као дан да Ал Каидина терористичка мрежа има пуну подршку САД, Велике Британије и Француске. У том контексту би требало тумачити и погибију сиромашних младића Арнаута Насера и Миџић Инеса, држављана БиХ који су се у Сирији придружили "Исламској држави", а убијени су у америчком ваздушном нападу изведеним дроном - навео је овај експерт за борбу против тероризма.

Требало би рећи, додао је он, да се у БиХ не враћа "само њих девет", јер се америчкој војсци и курдским снагама до сада предало 77 особа из БиХ, од чега је 19 мушкараца, бораца ИСИЛ-а, 24 жене и чак 34 њихове дјеце.

Он је подсјетио да је током офанзиве курдских бораца, односно Сиријских демократских снага /СДФ/ које дјелују уз помоћ САД, и то на посљедње упориште "Исламске државе" у мјесту Багхоуз на истоку Сирије заробљено 33 држављана БиХ.

Од 40.000 бораца из 110 земаља који су се придружили овој терористичкој организацији, од 2012. у Сирију и Ирак из БиХ отишло је више од 360 људи.

Углавном су тамо одлазили преко Турске, прво авионом, а затим илегалним путем до сиријских ратишта. Према свим сазнањима, око 70 одсто њих је било у "Исламској држави", а дио у Ал Нусра фронту.

Позив Стејт департмента у фебруару ове године земљама широм свијета да преузму своје држављане - стране борце, али и жене и дјецу који су у затворима у дијелу Сирије који контролишу курдске снаге, упућен је неколико дана прије него је одржан састанак Коалиције за борбу против "Исламске државе" у Вашингтону.

На састанку, којем је присуствовао и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, државни секретар САД Мајкл Помпео је нагласио да земље чланице Коалиције морају преузети своје држављане који су се борили у Сирији, те их процесуирати пред домаћим судовима.

Прије свих оне из мушког кампа-затвора Камишли, на сиријско-турској граници у којем се налазе Албин Синановић, Недим Мујчиновић и Един Муфтић. Иначе, Курдима се на непознатој локацији предала цијела босанскохерцеговачка колонија.

Наводећи бројна имена припадника ове терористичке организације из БиХ који су предали Курдима, Галијашевић је навео Амира Селимовића терористу који је пријетио да ће заклати сваког муслимана у БиХ који је против "Исламске државе", те да ће реиса Кавазовића заклати пред Себиљем на Башчаршији.

Међу онима који су "јуначки" положили оружје су Енес Боровац, Салем Хасић са супругом Енесом Џинић и једним дјететом, те Сенад Купусовић.

Раније се Курдима предало још десетак БиХ држављана, а међу њима су и већ враћени Ибро Чуфуровић и Абдулах Чурт. У сиријском кампу Ел Рој се налазе и Ћуфуровићева супруга Емина Кечо, Селма Султановић, супруга Ајдина Блажевића, те Муамера Мехмедагић и Адела Доламић.

У непознатом затвору је Мирсада Џафић, док се у граду Рака код курдских снага налази Алма Нухановић, супруга Алена Дурме који су у Сирију отишли у октобру 2013. Дурмо се борио под именом Ебу Халим. Њихов повратак у БиХ узнемирио је цијели регион.

- А колико их је заробљено од стране регуларне војске Сирије под командом Башара Асада? Гдје је стотињак бораца Ал Нусра фронта који су под командом Нусрета Имамовића учествовали у окупацији Идлиба? То нико не зна. Да ли је ипак вријеме, на шта је упозорио Путин, да се уозбиљимо? - упитао је Галијашевић.