latinica  ћирилица
01/11/2019 |  14:08 ⇒ 17:16 | Аутор: СРНА

Вишковић: За извјештај Агенције гласао и српски министар

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Брчком да би било логично да Савјет министара у техничком мандату ускрати повјерење директору Агенције за акредитацију високошколских установа у БиХ, али је тај Савјет министара на телефонској сједници усвојио извјештај Агенције, за који је гласао чак и један од српских министара.

Према његовим ријечима, од три српска министра, двојица нису гласала, али један јесте и извјештај је усвојен.

- Па то је смијешно. Уствари да није жалосно, било би смијешно - истакао је Вишковић, који није желио да помиње о којем српском министру је ријеч.

Срна сазнаје да је за извјештај гласао Мирко Шаровић /СДС/, министар спољне трговине и економских односа.

Вишковић је нагласио да се тај извјештај законски није могао наћи на сједници Савјета министара у техничком мандату, јер га је требао послати Управни одбор Агенције за акредитацију, кога нема јер српски представници не раде у том одбору.

- Е то нам је Савјет министара, то нам је БиХ, то нам је опозиција... Нека они само раде свој дио посла у складу са Уставом и законом, а нас нека пусте да радимо наш посао у складу са Уставом и законом - поручио је Вишковић, подсјетивши да Агенција за акредитацију високошколских установа у БиХ годину дана оспорава акредитација два државна универзитета у Републици Српској, као и да је Српска повукла своје чланове из Управног одбора те агенције.

Говорећи о провјери диплома коју је затражила Влада Српске од Републичке просвјетне инспекције, Вишковић је истакао је да је то редовна активност која ће бити настављена и да се све ради у скаду са законом.

- Прије неколико дана послата је на провјеру прва група од неких 30 диплома. Не очекујем спектакуларне резултате, јер је то редован процес. Сваки директор, руководилац може да провјери дипломе запослених и ми то радимо редовно и у складу са законом - рекао је Вишковић новинарима у Брчком.

Он је нагласио да је за такву провјеру надлежна једино Републичка просвјетна инспекција.