latinica  ћирилица
01/11/2019 |  18:55 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Билећа: Након 20 година служен парастос на тзв. руском гробљу

Први пут у посљедњих двадесетак година, на такозваном руском гробљу у Билећи служен је парастос.

На том мјесту сахрањено је двадесетак припадника Донског кадетског корпуса, који су након Октобарске револуције емигрирали у тадашњу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Донски кадетски корпус са око 400 питомаца, официра, наставника и другог особља, боравио је у Билећи од 1921. до 1925. године. Они који су преминули далеко од Русије, сахрањени су у билећком гробљу. Готово цијели вијек након тога, њихови гробови су зарасли, запуштени и готово заборављени. Али не задуго.

- Пројект је готов, и у контакту смо са руском амбасадом. Надам се до краја године да ће све бити завршено - рекао је Миодраг Хрњез Љумо.

Иако кратак, период боравка руских кадета у Билећи оставио је дубок траг: Руси су обновили касарну, организовали школу, културне и забавне свечаности , спортска и коњичка такмичења.

- Овдје смо да се присјетимо тих људи. Нажалост широј јавности је мало познат значај њиховог боравка - истакао је Небојша Божић шеф Конзуларне канцеларије Србије у Требињу.

Умјетник из Русије Иља Мишанин навео је да ми је драго када види да се у Билећи и Републици Српској одаје почаст његовим сународницима, руским кадетима који су некада били овдје.

1. новембра 1921. године руски кадети , након дугог пута стигли су у Билећу. Парастос и планирано уређење "руског гробља" требало би да буду увод у обиљежавње стогодишњице тог догађаја.