latinica  ћирилица
02/11/2019 |  09:51 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Нанесена немјерљива штета интересима Српске

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је Срни да је шокиран и огорчен информацијом да је, противно статуту Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ, на телефонској сједници Савјета министара у техничком мандату усвојен извјештај ове агенције и то уз глас српског министра.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Срна сазнаје да је за извјештај гласао СДС-ов Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа.- У Статуту експлицитно стоји да Управни одбор те агенције усваја извјештај и достављага на разматрање Савјету министара. Сједнице УО није било јер се и српски и хрватски чланови Одбора, већина запослених у Агенцији, па чак и универзитети из Федерације БиХ противе одлукама директора те агенције, и није ми јасно да српски министар може гласати за извјештај некога ко већ годину дана на сваки могући начин жели да сруши систем високог образовања у Српској не желећи да у регистар упише чињеницу да су два јавна универзитета реакредитована - истакао је Рајчевић.

Он наводи да је ово прилог политичком лицемјерству опозиције, којем се свједочи из дана у дан - наводној борби против негативних појава у високом образовању у скупштинским клупама, док у исто вријеме представници те политике на нивоу БиХ наносе немјерљиву штету интересима Републике Српске.

- Има ли пилота у авиону ознаке Савјет министара у техничком мандату - пита Рајчевић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је јуче да је Савјет министара у техничком мандату на телефонској сједници усвојио извјештај Агенције за акредитацију високошколских установа у БиХ, који се законски није могао наћи на сједници, а за који је гласао чак и један од српских министара.

Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак сматра да је усвајање извјештаја Агенције за акредитацију још један доказ да сједнице Савјета министара треба да се одржавају редовно, а не телефонски.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Агенција није урадила свој посао и није заслужила да Савјет министара БиХ прихвати њен извјештај, поготово узимајући у обзир њен однос према два јавна универзитета у Републици Српској.

Срна сазнаје да је за извјештај гласао СДС-ов Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа.