latinica  ћирилица
02/11/2019 |  12:48 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Погледајте како ће изгледати највећи мост у Бањалуци по идеји домаћих архитеката (ВИДЕО)

Ауторски тим групе архитеката из Бањалуке побиједио је на међународном конкурсу за идејно рјешење великог моста у бањалучком насељу Долац, у конкуренцији 31 пријављеног рада из земље и иностранства.
Идејно рјешење великог моста у бањалучком насељу Долац - Фото: СРНА
Идејно рјешење великог моста у бањалучком насељу ДолацФото: СРНА

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће изабрано рјешење бити награђено са 20.000 евра, те да је овим међународним јавним конкурсом Бањалука позиционарана на свјетској мапи, јер су рјешења стизала из цијелог свијета.

Радојичић је приликом представљања изабраног рјешења рекао новинарима у Бањалуци да је циљ био да се добије што боље идејно рјешење моста, који ће бити један од препознатљивих симбола града.

- Конкурс је побудио велико интересовање ван наше земље, што је био један од наших циљева. Прва и друга награда утврђене су једногласно, консензусом, и представљају рад бањалучких аутора. Првонаграђено рјешење ће бити основа за градњу новог бањалучког моста - објаснио је Радојичић.

Побједничко рјешење израдила је група бањалучких архитеката - Саша Б. Чворо, Радован Белеслин, Неда Медић, Маја Медић, Небојша Јеремић, Ђорђе Шебић и Зоран Уљаревић.

Другу награду и 7.500 евра добио је рад групе архитеката из бањалучке фирме "Рутинг" Никола Дмитровић, Јелена Савић, Радана Јунгић, Александра Петровић, Милијан Пантић, Борјана Малчић Савић, Владимир Илић и Слободан Попадић.

Градски архитекта Иван Рашковић рекао је да ће приликом изградње новог моста бити комбинована рјешења која су освојила прве двије награде, у смислу да ће из другог рјешења бити преузето уређење подмостовља.

- Нови мост ће повезивати центар града са једне стране и насеља Обилићево и Старчевицу са друге стране. Тај мост ће бити изграђен од градске тржнице да би на другој обали Врбаса изашао код садашње Клинике за психијатрију - прецизирао је Рашковић.

Он је додао ће изградњом моста знатно бити растерећен саобраћај у Бањалуци, а град ће добити један од препознатљивих симбола 21. вијека.

Стручна комисија одлучила је да откупи још два рада чији су аутори Танг Ђијајун из Кине и Александар Јанковић из Француске.

Конкурсна комисија одлучила је да радовима, који су идејом и концептуалним рјешењем, као и квалитетом остварили одређени умјетнички домет и репрезентативност, додјели похвалу. Ријеч је о четири рада која су стигла из Бразила, Велике Британије, Србије и Ирске.

Изложба свих радова биће отворена 7. новембра на тврђави Кастел и трајаће до 29. новембра.

Радове је изабрала десеточана, стручна комисија, коју су чинили Игор Радојичић – предсједник, Иван Рашковић – замјеник предсједника, чланови Петер Габријелчич, аутор београдског моста на Ади, Срђан Рајак и Милијана Окиљ, те замјенски чланови Санела Кецман и Огњен Шукало.