latinica  ћирилица
02/11/2019 |  12:51 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Успјешно изведена заједничка вјежба српских и руских пилота (ФОТО)

Пилоти Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације успјешно су у Русији извели заједничку летно-тактичку вјежбу "БАРС 2019", у условима који су близу ратних.
Успјешно изведена летно-тактичка вјежба "БАРС 2019" - Фото: СРНА
Успјешно изведена летно-тактичка вјежба "БАРС 2019"Фото: СРНА

Тема овогодишње вјежбе је "Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака спречавања ескалације оружаног сукоба на државној граници и спровођење акције трагања и спасавања", саопштено је из Министарства одбране Србије.

Из ресорног министарства истичи да су пету по реду заједничку вјежбу обиљежили изузетна обученост, добра комуникација и дух пријатељства српских и руских пилота.

Учесницима су уручене медаље за успјешно учешће на вјежби, по наредби министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа.

Фото: СРНА

Командант 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије пуковник Бране Крњајић, који је предводио групу пилота Војске Србије, рекао је да је веома задовољан приказаним, посебно истичући демонстрирану обученост, али и велику мотивисаност припадника двије војске.

Изразивши задовољство због успјешне реализације комплексних задатака, начелник 185. Центра за припрему и борбену примјену јединица ваздушно-космичких снага Руске Федерације пуковник Алексеј Ротко, вјежбу је оцијенио високом оцјеном.

Према сценарију вјежбе, оружани сукоб је почео на државној граници. Руководство вјежбе је поставило команданту мјешовите ваздухопловне групе задатак да конфликт локализује.

Након детаљних припрема, пилоти авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8, у мјешовитим посадама реализовали су сложене летачке задатке, укључујући бојево гађање и летове у ноћним условима.

Ловачки авиони ефикасно су пресретали ваздушне циљеве, док је задатак хеликоптерских јединица био неутралисање непријатељске живе силе ради припреме десантне просторије и искрцавање десанта, као и борбено трагање и спасавање.