latinica  ћирилица
02/11/2019 |  13:06 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Линта: Скандалозна обустава поступка за разбијање ћириличних табли

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцјењује као скандалозну одлуку хрватског правосуђа да обустави судски поступак против хрватског ветерана Маријана Живковића, коме се судило за разбијање ћириличних табли септембра 2013. године у Вуковару.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- Посебно је скандалозна изјава хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је оцијенила да је у питању права одлука хрватског правосуђа - истакао је Линта у саопштењу.

У питању је, подсјећа он, један у низу доказа да за усташке снаге не важе Устав и закони и да у ширењу мржње и нетрпљивости према Србима и свему српском имају снажну подршку хрватске предсједнице и хрватске Владе.

Према његовим ријечима, у Хрватској су по ко зна који пут погажене темељне европске вриједности и поврђено да Хрватска није модерна демократска држава.

Линта истиче да усташке снаге на челу са Китаровићевом, Андрејом Пленковићем /премијером Хрватске/, Иваном Пенавом /градоначелником Вуковара/ и другима заступају тезу да је ћирилица наставак великосрпске политике, доказ великосрпске агресије и дио пројекта великосрпске србизације Вуковара.

Због тога, каже он, усташке снаге у Хрватској крше Устав и Уставни закон о правима националних мањина према коме Срби имају право на службену употребу ћирилице и српског језика у општинама и градовима гдје чине више од трећине укупног броја становника.

Према попису из 2011. године Срби чине више од 33 посто становника у 21 општини и два града /Вуковар и Врбовско/.

Линта подсјећа да је један од кључних предуслова да Хрватска поднесе захтјев за чланство у ЕУ био усвајање новог Уставног закона о правима националних мањина.

- Данашњи закон је ступио на снагу децембра 2002. године а Хрватска је поднијела захтјев за чланство фебруара 2003. године. Хрватска у случају Срба скоро 17 година систематски крши Уставни закон о правима националних мањина што само потврђује усташки карактер хрватске државе - нагласио је он.