latinica  ћирилица
02/11/2019 |  15:34 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Шаровић није доступан за коментар

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић није био доступан за коментар поводом информације да је на телефонској сједници Савјета министара гласао за извјештај о раду Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић, који је и предсједник СДС-а, није се јављао на телефонске позиве Срне, нити је одговарао на СМС поруку.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је јуче да је Савјет министара у техничком мандату на телефонској сједници усвојио извјештај агенције за акредитацију високошколских установа у БиХ, који се законски није могао наћи на сједници, а за који је гласао чак и један од српских министара.

Срна сазнаје да је за извјештај гласао Шаровић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је Срни да је извјештај усвојен противно статуту Агенције.

- У Статуту експлицитно стоји да Управни одбор те агенције усваја извјештај и доставља га на разматрање Савјету министара. Сједнице УО није било јер се и српски и хрватски чланови Одбора, већина запослених у Агенцији, па чак и универзитети из Федерације БиХ противе одлукама директора те агенције - истакао је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је згранут чињеницом да је један од тројице српских министара у Савјету министара у техничком мандату гласао за извјештај Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ будући да због самовоље њеног директора два јавна универзитета у Репубици Српској нису добила акредитације.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је Срни да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ није урадила свој посао и није заслужила да јој Савјет министара БиХ прихвати извјештај, поготово узимајући у обзир њен однос према два јавна универзитета у Републици Српској.

Агенција за акредитацију високошколских установа у БиХ годину дана оспорава акредитација два државна универзитета у Републици Српској, а Српска је повукла своје чланове из Управног одбора те агенције.