latinica  ћирилица
02/11/2019 |  19:34 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Воденица која потпуно користи обновљиве изворе енергије

У брчанском селу Бодериште пуштена је у погон воденица која потпуно користи обновљиве изворе енергије. Млин ради на водени погон, а електрична енергија стиже из соларних панела. Воденица може да ради чак и када пресуши оближња рјечица Зовичица, из које се напаја.

Хибридни водени систем и соларна енергија, млин на Зовичици у брчанском селу Бодериште, чине поптуно самоодрживим. За покретање млина користи се водоток рјечице, а електрична енергија стиже из соларних панела.

- Овдје нема струје, није доведена. Међутим, ми смо поставили један хибридни систем, хидро енергије и фотонапонске енергије. Плоче на крову су фотонапонски панели, а долепостоји једна пумпма - хидрогенератор, који такође производи енергију, која се послије спаја и смјешта се акумулаторе - појашwава Свјетлана Павловић из организације "Посавина без мина".

Обала Зовичице у Брчком, својевремено је имала шест воденица. Нову воденицу изградили су мјештани села Бодериште, а уз помоћ пројекта "Воденица на соларну енергију" добили су потпуно самодржив и ретнабилан млин.

- Поклопило се и то да смо имали донацију чешке Амбасаде, која је направила хибридни систем за напајње струјом. Што се тиче воденице, она је у функцији, може да ради сваки дан, чак и кад је врло низак водостај ријеке - наводи Иво Марковић из МЗ Бодериште.

"Воденица као обновљиви извор енергиј", Удружења "Посавина без мина", подржала је чешка Амбасада. А ова воденица на ријечици Зовичица, у будућности може помоћи афирмацији туризма и агро-туризма