latinica  ћирилица
03/11/2019 |  10:16 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Часни крст и Плаштаница из Русије у цркви у Ливну (ФОТО)

У Спомен-капели Свете великомученице Марине у Ливну јутрос је обављена примопредаја Часног крста, дар патријарха српског Иринеја, и Плаштанице из Русије.

Свету архијерејску литургију у Спомен-капели страдалим ливањским Србима служио је епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Након молитвеног дијела одржан је и културно-умјетнички програм у којем су учествовала и дјеца српских повратника у ливњски крај.

Фото: СРНА

 

Спомен-капела у Ливну изграђена је као успомена на око 1.600 Србе које су усташе на најсвирепији начин убиле на Огњену Марија, 30. јула 1941. године.

Тијела убијених бачена су у јаме Ливањског поља, а њихови потомци су их почетком деведестих година ексхумирали и похранили у крипту покрај Цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну. Током протеклог рата, 1992. године црква је девастирана, а костурница минирана.

У плану је обнова костурница, те из Српске православне цркве апелују да се пружи новчана помоћ да би то и било урађено наредне године, када у Ливну прослављају осам вијекова од аутокефалности СПЦ.