X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
03/11/2019 |  14:26 ⇒ 14:36 | Извор: sputniknews.com

Србин најбољи полицајац у Аустралији: Разбио међународну нарко-мрежу

Полицајац српског поријекла - детектив Игор Русмир, добитник је престижне награде Мик Милер, која се традиционално додјељује најбољем полицајцу у аустралијској држави Викторији, објавио је лист Ејџ из Мелбурна.
Игор Русмир, добитник награде Мик Милер (Фото: Victoria Police) -
Игор Русмир, добитник награде Мик Милер (Фото: Victoria Police)

Игор Русмир дошао је у Аустралију са родитељима и сестром 2000. године. Да би помагао породици, одмах по доласку почео је да ради, а сада је добио награду јер је захваљујући њему откривена и разбијена организована међународна мрежа диловања дроге фентанил.

Досад се вјеровало да ова дрога, коју здравствени радници називају и оружјем за масовно уништење, није широко распрострањена у Аустралији.

Међутим, Русмир је вјеровао другачије, па је покушавао да у то убиједи своје претпостављене. Он каже да се на почетку осјећао потпуно ван свог подручја дјеловања.

Након почетне сумњичавости, Русмир је успио, не само да убиједи своје претпостављене, већ и да докаже да се та опасна дрога годинама продавала посредством илегалних сајтова.

Епилог свега је да је један од дилера осуђен, а да су његовим хапшењем откривени организатори и начин кријумчарења фентанила у Аустралију.

Смртоносна дрога фентанил, која је 50 пута јача од хероина и 100 пута од морфијума, изазвала је епидемију случајева фаталног предозирања у САД и Канади. Само два милиграма ове опасне супстанце довољна су за сигурну смрт онога ко је узима.

Фентанил је у свијету постао познат по томе што је усмртио познатог пјевача Принса. Ова дрога постаје све већи проблем Европи, али и Аустралији, иако се није вјеровало да је доступна на Петом континенту.

Само током прошле године, у Великој Британији је од конзумирања ове дроге преминуло 60 људи.