latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:39 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Шта доноси либерализација тржишта електричне енергије?

Домаћем енергетском сектору предстоји дуготрајан процес реструктурисања, предвиђен регулативама Трећег енергетског пакета Европске енергетске заједнице. У том оквиру, неизбјежна је либерализација тржишта електричном енергијом. Почетне активности реструктурисања већ су кренуле у дистрибутивним предузећима.

Први кораци су снимање стања и припрема концепта за реорганизацију дистрибутивних предузећа. У наредној години она ће изгубити лиценцу за сектор снабдијевања, које ће бити обједињено у посебан сектор или дирекцију на нивоу Холдинга Електропривреде. Тај сектор мораће да функционише у пуном капацитету од првог јануара 2021. године.

- Сигурно је да ће послије реорганизације електродистрибутивних предузећа доћи на ред производна предузећа. У дистрибутивним предузећима доћи ће до смањења броја запослених. То је неизбјежан процес и о томе ће се водити рачуна како би се заштитили они који доприносе пословању електроипривредног система Републике Српске. У фази смањења броја радника предвиђене су стимулативне отпремнине - навео је Велибор Шиповац, директор Дирекције за снабдијевање електричном енергијом.

Зависно од дистрибуције, према прелиминарним процјенама, вишак је око петнаест одсто запослених. Процес отпуштања тећи ће фазно. 

-  У току је израда правилника о стимулативноим отпремнинама. Желимо да заштитимо раднике који ће се појавити као евентуални вишкови - наводи Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Циљ је да дистрибуције задрже ефикасне техничке екипе. Синдикалци ће у правилник уградити и могућност преквалификација и попуњавања производних и радних мјеста која су у вези са одржавањем. Либерализација је неизбјежна и предвиђена је Трећим пакетом Европске енергетске заједнице.

Шиповац истиче да ће процес реорганизације довести до ефикасног пословања и да је Електропривреда принуђена на то регулативом Енергетске заједнице, која се већ примјењује у свим земљама, док Република Српска касни неколико година с тим.

Тепавчевић каже да је најбитнија конкурентност цијена која осигурава  пласман на тржиште.

- Све док смо конкурентни цијенама - и према домаћинствима и према привреди, а још увијек смо испод тржишних цијена, немамо разлога да страхујемо да да ће нам приватни снабдјевачи узимати посао - истиче он.

У Електропривреди и Синдикату искључују могућност приватизације енергетског сектора. Из дистрибутивних предузећа нису се оглашавали. Незванично смо сазнали да је, у сарадњи с овлашћеном консултантском кућом, у току снимање стања за израду концепта реорганизације.