latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:48 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Брод: Камиони угрожавају безбједност ђака

Безбједност ученика средње и дијела ученика основне школе у Броду, угрожена је осам година због камиона, чији се садржаји царине уз сам Средњошколски центар "Никола Тесла". Иако су се надлежни у Броду обраћали УИО, до сада, није ништа учињено на измјештању терминала. Општина ће након изградње обилазнице, тражити да терминал за царињење буде измјештен на безбједније мјесто.

Око 400 ученика и професора свакодневно стријепи за своју безбједност од камиона, а због недовољног простора најчешће затворе и пут до школе.

- Морамо стално да извирујемо како бисмо били сигурни да ли има аута или не, да ли је то сигурно за прелаз, тако да се с тим проблемом сусрећемо и при доласку у школу и при одласку из ње, а и на великом одмору такође - прича Ана Марковић, ученица Гимназије у Броду.

Милица Радовановић, ученица СШЦ "Никола Тесла" Брод сматра да многи ученици током одмора и када иду према школи и од школе требају да прелазе преко пјешачког. Како каже, ученицима је непрегледно за прећи јер не виде остатак саобраћаја од великог броја камиона.

Возачи кажу да овако нешто нису видјели нигдје у БиХ. У Броду страхују да би због скученог и непрегледног простора, неко могао и страдати.

- Угрожена су и дјеца и ми, не видимо их, уђу нам у мртви угао. Нигдје нема да је школа и терминал у непосредној близини. Сматрам да би то питање на неки начин требало ријешити - истиче Милан Којић, возач из Дервенте.

Осим проблема безбједности, ученици доживљавају и непријатности. У школи тврде да је било притужби родитеља, да су им дјеца доживљавала разне неугодности од појединих возача.

- Јако пуно је возача који су пристојни, међутим међу њима имамо и оних који су упућивали јако ружне ријечи нашим ученицама, а и било је непримјереног понашања - рекла је Драгица Ивановић, директорка СШЦ "Никола Тесла".

У општини забринути што проблем безбједности дјеце осам година стоји неријешен. Урадили су, кажу, оно што могу, заједно са Владом Српске граде обилазницу, која би била озбиљан повод да УИО свој царински терминал смјести на безбједније мјесто.

- Ми константно тражимо помоћ у рјешавању овог питања, а посебно након што обилазница буде изграђена, поново ћемо ићи са захтјевом да се на нову локацију измјести царински терминал, и сматрамо да ћемо аутоматски овај проблем да ријешимо - навео је Горан Гарачић, замјеник начелника Брода.

Из УИО нисмо добили одговор, да ли су планирали измјештање царинског терминала у Броду.