latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:51 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Помен борцима Јахоринског одреда

Парастосом у цркви Успења пресвете Богородице и полагањем цвијећа на централном спомен-обиљежју у Палама, одата је пошта погинулим борцима Првог /Јахоринског/ одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, и њиховом легендарном команданту Рајку Кушићу. Кроз ову елитну јединицу прошло је између 250 и 300 бораца. Њих 30 уградило је живот у темеље Републике Српске.

Формиран 1992. године, дјелујући на свим ратиштима часно је бранио српска огњишта дајући немјерљив допринос стварању Републике Српске.

30 најбољих синова Првог, Јахоринског одреда положило је свој живот у одбрани српских територија...

- Данас смо се састали да одамо пошту бившим саборцима који су дали живот за ову Републику Српску, а и ми који смо претекли да се видимо, јер немамо прилике често да се виђамо, расули смо се на све стране, али ево дочекасмо дан да смо опет заједно - каже Младенко Боровчанин, бивши командант Првог /Јахоринског/ одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

Клањајући се сјенима мртвих хероја, уз обећање да њихове породице неће бити заборављене, скупа су евоциране успомене на витешку борбу и на легендарног команданта Рајка Кушића.

- То за нас пуно значи, велико хвала овим људима који су дошли али и онима који нису. Ја сам данас јако поносна на свога брата, када оволико свијета видим и чујем лијепе ријечи за њега - рекла је Веселинка Самарџија, сестра Рајка Кушића.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева присјетио се ратних времена када је јединица давала посебну сигурност за грађане, како Пала, тако и цијеле Сарајевско-романијске регије.

Како је истакао, посебно је остала важна и упамћена по томе што је у њој био легендарни Рајко Кушић који је важна личност за историју Пала и Сарајевско-романијске регије, као и Републике Српске.

У Удружењу ветерана Јахоринског одреда подсјећају на иницијативу за изградњу спомен-обиљежја Првог одреда о чему је већ разговрано са руководством општине Пале.

- Одабрали смо локацију за градњу и надам се да смо се договорили да ћемо првом половином идуће године имати спомен парк на којем ћемо одавати почаст својим погинулим борцима - истакао је Борислав Цицовић, предсједник Удружења ратних ветерана Јахоринског одреда.

Бошко Југовић, начелник општине Пале обећао је да ће ова локална заједница дати одређена средства, обезбиједити локацију, да се на достојан начин обиљежи и чува успомена на припаднике првог одреда.

Југовић је рекао да је Први одред заиста дао немјерњив допринос и да су полицајци прије свега били часни борци и указао на потребу чувања записа о свему што се дешавало, како се историја не би прекрајала.

Међу бројним делегацијама, почаст погинулим саборцима данас су одали и некадашњи припадници других одреда Специјалне бригаде полиције Српске, а било их је, подсјећамо, укупно девет.

Заједништво у одбрамбеном рату, настављено је и у миру одржавањем/баштињењем традиције и дружењем.