latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:51 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Наставак позитивних трендова у наплати јавних прихода у Српској (ФОТО)

Наплата јавних прихода у Републици Српској, за десет мјесеци ове године премашила је двије милијарде марака, што је наставак позитивних трендова.

Закључно са октобром на рачун јавних прихода прикупљено је двије милијарде 79 милиона марака.

У односу на исти период прошле године укупно је прикупљено 59,2 милиона марака више. Процентуално - тај раст износи три одсто.

Бројеви показују и да систем наплате доприноса добро функционише у Српској.

Тако је само по том основу прикупљено готово милијарду 300 милиона марака. У односу на прошлу годину овај број је већи за 73,8 милиона марака, у процентима за шест одсто.

Сходно томе и средства прикупљена за Фондове биљеже раст.

Проценти ипак не расту у свим сегментима. Наплата директних пореза биљежи пад.


За десет мјесеци наплаћено је 405,3 милиона марака, и то је за пет одсто мање у односу на исти период прошле године.

Ситуација је иста као и у извјештајима за прва три квартала године. Једино смањење наплате у овом сегменту је код пореза на доходак којег је наплаћено 36,5 милиона мање у односу на исти период лани и то због повећања неопорезивог дијела плате на 500 марака.


Расте и наплата пореза на добит. За један одсто већа је наплата пореза на непокретности, а за 11 одсто већи су приходи по основу наплате пореза на употребу, држање и ношење добара.

Наплаћено је и више такси и накнада.

И то рекордно ако говоримо о накнадама за приређивање игара на срећу. По том основу прикупљено је 34,2 милиона марака или 52 одсто више у односу на исти период прошле године.

Расла је и наплата казни па је укупно прикупљено 18,5 милиона марака или 19 одсто више.

Ипак, остали приходи наплаћени су у износу од 53,5 милиона марака, и тај износ мањи је за 9,4 милиона у односу на период јануар – октобар претходне године.

У Пореској управи овај податак правдају мањон наплатом по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима.