latinica  ћирилица
03/11/2019 |  20:58 ⇒ 04/11/2019 | 07:36 | Аутор: Независне

Дивље свиње прошетале Санским Мостом

У непосредној близини насеља Кркојевци и Махала, свега километар од центра Санског Моста, уочено је крдо од двадесетак дивљих свиња, које су се с околних брда спустиле практично у насељено мјесто.
Дивље свиње - Фото: nezavisne novine
Дивље свињеФото: nezavisne novine

Крдо су протекле суботе у вечерњим сатима фотографисали возачи, баш у тренутку када су се ове животиње кретале у правцу града те у близини "Енергопетролове" бензинске пумпе прелазиле пут који повезује Сански Мост и Кључ.

- Био је то заиста необичан призор и никада нисам видио ништа слично. У крду је било животиња разних величина и чинило се да нису много уплашене. Ето, ловци се сатраше да их пронађу у шумама Грмеча, а оне саме долазе у град-  рекао је један очевидац овог догађаја.

Животиње су уочили и мјештани, а оне су се разбјежале када су пси открили њихово присуство.

Дивље свиње су веома плашљиве животиње и ријетко се дешава да дођу у близину људских насеља, па се претпоставља да је ово крдо некако залутало. Због тога што је година била неродна и што је подбацио урод шумских плодова, на мети ових животиња је протеклих мјесеци био кукуруз, па су пољопривредницима који узгајају ову културу причинили велику штету.

Иначе, ради се о животињама које су изузетно бројне у грмечким шумама због високог степена репродукције, те су омиљена дивљач за ловце. Иако важе за плашљиве животиње, догађало се да одрасли вепар, ако осјети да је угрожен, или дивља свиња која чува подмладак нападну и човјека.